ΕΟΖ και ελληνικά γκουλάγκ

 

Ξεκαθαρίζει το τοπίο σιγά σιγά για το ποιά είναι τα σχέδια για το μέλλον της Ελλάδας…

Σε πρόσφατο άρθρο, ο πρόεδρος του συνδέσμου Γερμανών βιομηχάνων, θεωρεί ότι ως θυγατρική  που χρειάζεται εξυγίανση, για να «σωθούμε» πρέπει να μετατραπεί ολόκληρη η χώρα σε Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ).

Οι νεοφιλελεύθεροι ταλιμπάν βέβαια θα χαρούν! Το τι επενδύσεις πρόκειται να γίνουν δε λέγεται. Ως προτεκτοράτο της Εταιρειοκρατίας, θα γίνουμε οι «μακιλαδόρας» της Ευρώπης. Το σκηνικό στήθηκε, η νομοθεσία είναι έτοιμη και τους σκλάβους που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν στα σύγχρονα γκουλάγκ, τους  συγκεντρώνουν στα στρατόπεδα «φιλοξενίας».

Από τον Καρτέσιο:

Ανάπτυξη και καταπολέμηση ανεργίας*

Τι λέει αυτός ο νόμος; Μην κουράζεστε, διαβάστε μόνο το κυριότερο σημείο του. «Σε περίπτωση αδυναμίας των αρμοδίων κατά περίπτωση αρχών να διασφαλίσουν με ίδιους πόρους ή μέσα ότι οι υπήκοοι τρίτων χωρών των οποίων η απομάκρυνση έχει αναβληθεί, απολαμβάνουν κατά το χρονικό διάστημα της αναβολής, στοιχειώδεις όρους αξιοπρεπούς προσωρινής στέγασης σε εγκαταστάσεις δημοσίου ή κοινωφελούς χαρακτήρα και γενικότερα ότι καλύπτουν τις άμεσα βιοτικές τους ανάγκες, μπορεί να επιτραπεί, μετά από σχετική άδεια να απασχολούνται ως μισθωτοί σε τομείς απασχόλησης σε συγκεκριμένες περιοχές της Χώρας. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Προστασίας του Πολίτη, καθορίζονται οι τομείς απασχόλησης και οι περιοχές της Χώρας όπου μπορούν να απασχολούνται ως μισθωτοί οι υπήκοοι τρίτων χωρών των οποίων έχει αναβληθεί η απομάκρυνση, το καθεστώς της ασφαλιστικής τους κάλυψης, οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι διαδικασίες και τα αρμόδια όργανα, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα».

Με υπουργική απόφαση, λοιπόν, θα καθορίζονται οι περιοχές που θα μπορούν να εργάζονται μετανάστες που συνελήφθησαν επειδή δεν είχαν τα απαραίτητα έγγραφα, αλλά και οι αποδοχές τους και η ασφαλιστική τους κάλυψη! Δηλαδή, καταργούνται με απλή υπουργική απόφαση όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που ισχύουν στην Επικράτεια, ενώ ορίζονται νέα, κατά πως θέλει ο υπουργός! Δηλαδή, αν ο υπουργός θέλει τον κατώτατο μισθό στα 50 ευρώ, τότε στα 50 θα οριστεί.

Είναι η γνωστή τραγωδία της «ανάπτυξης μέσω των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ)». Μία «ανάπτυξη» που εξηγεί τον καημό της κυβέρνησης να δημιουργήσει στρατόπεδα μεταναστών! Ιδού το φθηνό εργατικό δυναμικό της «ανάπτυξης». Ιδού οι «νέες θέσεις εργασίας». Σε κάθε ΕΟΖ και δύο στρατόπεδα μαντρώματος μεταναστών.

Έχει, όμως, και καλύτερο! Το άρθρο 29-6 του Ν.4072/11.04.2012, επιτρέπει την είσοδο σε άλλο τελωνειακό καθεστώς (Ειδική Οικονομική Ζώνη, Ελεύθερη Τελωνειακή Ζώνη) βιομηχανικών προϊόντων που εισάγονται από τρίτες χώρες και η κυκλοφορία τους στην αγορά απαγορεύθηκε λόγω κινδύνων για την υγεία, την ασφάλεια και το περιβάλλον, ενώ το άρθρο 41-6 & 41-7 του Ν.4072/11.04.2012 επιτρέπει, εντός των Ελευθέρων Τελωνειακών Ζωνών, ανάπτυξη βιομηχανικής δραστηριότητας και επεξεργασία προϊόντων που εισάγονται από τρίτες χώρες.

Δηλαδή: Πού θα ρίξουν οι Γερμανοί και οι Γάλλοι τα πυρηνικά τους απόβλητα; Μα στις ελληνικές ΕΟΖ! Το επιτρέπει ο νόμος 4072/11.04.2012! Πού θα γίνεται ξέπλυμα απαγορευμένων προϊόντων; Μα στις ελληνικές ΕΟΖ! Το επιτρέπει ο νόμος! Πού θα γίνει βιομηχανικό μπάτε σκύλοι αλέστε δίχως να ισχύουν οι περιβαλλοντικοί όροι; Μα στις ελληνικές ΕΟΖ! Το λέει ο νόμος!

Στην αρχή της ιστορίας των ΕΟΖ, οι τοπικές επιχειρηματικές κοινωνίες έτριβαν τα χέρια τους επειδή πίστευαν ότι θα μπορούν να λειτουργούν οι επιχειρήσεις τους με μειωμένο κόστος λόγω της μη ισχύος των όποιων εργατικών νόμων έχουν απομείνει. Μόλις όμως κατάλαβαν τι γίνεται κι ότι οι ΕΟΖ δε φτιάχνονται γι’ αυτούς αλλά μόνο για κάτι τεράστιες πολυεθνικές που εμπορεύονται το παγκόσμιο σκουπιδολόι, άρχισαν να αντιδρούν, με πλέον πρόσφατο το παράδειγμα της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών– Βιοτεχνών– Εμπόρων Ν. Ξάνθης που ζητά να μην προχωρήσει η λειτουργία ΕΟΖ στη Θράκη.

Ναι, γνωρίζω ότι η Τρόικα στην τελευταία της επίσκεψη στην Ελλάδα στάθηκε αρνητικά απέναντι στη δημιουργία ΕΟΖ. Έτσι βγήκε η «είδηση» που φυσικά δεν ήταν ποτέ είδηση, αλλά μία ακόμη «διαρροή». Επειδή όμως συμβαίνει να μη διαρρέουν μόνο όσα είναι υπό έλεγχο, αλλά και κάποια άλλα, διέρρευσε επίσης ότι η ένσταση της Τρόικας είχε να κάνει με το αίτημα της κυβέρνησης να μπορούν να απασχοληθούν και «κάποιοι Έλληνες» στις ΕΟΖ με διαφορετικούς όρους, για τα μάτια του κόσμου! Εκεί στράβωσε η Τρόικα κι εδώ είμαστε για να δούμε ότι τελικά η διαφωνία ήταν έλασσον ζήτημα και όχι μείζον.

Advertisement
This entry was posted in Economic crisis, Greece, Human rights, Ανθρώπινα δικαιώματα, Ελλάδα, Οικονομική κρίση. Bookmark the permalink.

3 Responses to ΕΟΖ και ελληνικά γκουλάγκ

 1. Ο/Η Omadeon λέει:

  Ε, ναι (και μπράβο) για το ποστ και τη συναρμολόγηση…)
  Χρειάζεται τώρα να θυμίσω ότι τα… Ρόντ-βάΪλερ και ντόπερμαν της κυβέρνησης είπαν ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό που ντρέπεται να πει επίσημα η ίδια, σε πρώτη φάση?

  Ποια Ροντ-βάϊλερ και ντόπερμαν? Ε, τώρα… ελληνικά σκυλάκια λέμε. όχι ναζιστικά. Sieg Heil

  • Ο/Η Omadeon λέει:

   Υ.Γ. σόρυ εννοούσα τις περιβόητες δηλώσεις τύπου
   «εμείς θα βάλουμε τους λάθρο σε ειδικά στρατόπεδα όπου θα ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ».
   Sieg Heil
   (οπότε… η «ανθρωπιστική επιλογή» θα θριαμβεύσει, σε στυλ ΕΟΖ)

 2. Ο/Η KnowDame λέει:

  Καλημέρα Ομαδεόν και καλή βδομάδα!

  Κάποιοι φίλοι θεωρούν ότι δεν πρόκειται να φτάσουμε σε τόσο ακραίες καταστάσεις. Το συγκεκριμένο σενάριο ήταν στο επίσημο πολιτικό πρόγραμμα του ταλιμπάν Τζήμερου και δεν είδα ιδιαίτερες αντιδράσεις. Δεν πρέπει να υποτιμούμε τον ρόλο των Μ(έσων) Μ(αζικής) Ε(ξαγρίωσης). Όταν φτάσει η στιγμή να το εφαρμόσουν, η συντριπτική πλειοψηφία θα νιώσει και ανακούφιση γι’ αυτή την εξέλιξη.

  Εντωμεταξύ πήγα και είδα πότε περάσανε τον συγκεκριμένο νόμο. [26 Ιανουαρίου 2011] και θυμήθηκα την «ευαίσθητη» στο θέμα των μεταναστών Αφροδίτη Αλ Σαλέχ που διετέλεσε ειδική σύμβουλος για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία ψήφισε τον συγκεκριμένο νόνο. Πήγα στο ιστολόγιό της να δω πόσο περήφανη νιώθει γι’ αυτή τη συμβολή της στην πρόοδο των ανθρωπίνων δικαιομάτων. Έκπληξη! Έχει εξαφανίσει από εκεί όλες τις φωτογραφίες της με τους μετανάστες. Όσο για τον συγκεκριμένο νόμο, τη συγκεκριμένη περίοδο γράφει:

  Στο Εθνικό Σχέδιο για τη Διαχείριση των Μεταναστευτικών Ροών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που χαιρετίστηκε από όλους, συμπεριλαμβάνεται ο νόμος για το άσυλο, τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής, τα ανθρώπινα Κέντρα Μακράς Κράτησης. Και τίθεται το ερώτημα… όταν υπάρχει αυτό το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα, μολονότι έχει καθυστερήσει τραγικά πολύ, όταν αυτό το νομοσχέδιο είναι προϊόν πολύμηνης μελέτης των καλύτερων που ασχολούνται με τη μετανάστευση- υπουργεία, θεσμικοί φορείς, ΜΚΟ, Διεθνείς οργανισμοί-

  Απ’ ότι φαίνεται νιώθει ιδιαίτερα περήφανη… Αναρωτήθηκα τι να κάνει τώρα και ανακάλυψα ότι πέρα από το να προσπαθεί να μας πείσει ότι δεν αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες, έγινε ο «άγγελος» του Μπένι

  Οι «άγγελοι» του Μπένι…

  Δεν έχει περάσει απαρατήρητο -το αντίθετο, μάλιστα- το γεγονός ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος εμπιστεύεται απόλυτα τη Φώφη Γεννηματά και την Αντα Κιούρκα, επί χρόνια συνεργάτιδά του για θέματα Τύπου. Μαζί τους, άλλωστε, προσέρχεται πάντα στις συχνές πια συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου. Υπάρχει όμως και ένα ακόμη δίδυμο εμπιστοσύνης που χτυπάει σκληρά ωράρια στην Ιπποκράτους. Πρόκειται για τη διευθύντρια του Πολιτικού Γραφείου του κ. Βενιζέλου, Χριστίνα Μανωλοπούλου, και την Αφροδίτη Αλ Σαλέχ, η οποία όπως ακούγεται ασχολήθηκε ιδιαίτερα και με τη νέα εικαστική βερσιόν του ήλιου του ΠΑΣΟΚ.

  Άλλη μία μακρυγιαννίστρια!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s