Η Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και οι «μαγειρεμένες» της εκθέσεις για το κόστος εργασίας

Για τα «μαγειρέματα» που κάνει το ΔΝΤ με τα στατιστικά στοιχεία του κόστους εργασίας των χωρών που μεθοδεύει τη λεηλασία τους από την Εταιρειοκρατία, τα μάθαμε από το βιβλίο «Το Δόγμα του Σοκ» της Ναόμι Κλάιν, τα «μαγειρέματα» που κάνει η δήθεν κρατική Τράπεζα της «Ελλάδας», που δυστυχώς για μας έχει το ρόλο της κεντρικής τράπεζας της χώρας, τα μαθαίνουμε τώρα.

Σε πρόσφατη μελέτη του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ «Κόστος εργασίας, περιθώρια κέρδους και ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα 1995-2009«, ο ερευνητής Ηλίας Ιωακείμογλου   μας επιφυλάσει μία μεγάλη έκπληξη στο παράρτημα που παραθέτει στη σ. 85 της μελέτης:

Κριτική στον τρόπο υπολογισμού του μοναδιαίου κόστους εργασίας από την Τράπεζα της Ελλάδος

Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν χρησιμοποιεί τον καθιερωμένο δείκτη κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος –σε αντίθεση με το ΥΠΕΘΟ, τους διεθνείς οργανισμούς και τους  ερευνητικούς φορείς— αλλά άλλον δείκτη, παγκόσμιας πρωτοτυπίας, τον οποίο μόνον  εκείνη χρησιμοποιεί και τον οποίο θεωρεί ορθότερο. Ωστόσο, ο δείκτης της Τράπεζας της  Ελλάδος, υπερεκτιμά συστηματικά το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος. Το  συστηματικό λάθος σχετίζεται με το γεγονός ότι ο δείκτης που χρησιμοποιεί η ΤτΕ για  την παραγωγικότητα της εργασίας είναι ο λόγος ΑΕΠ ανά μισθωτό και όχι το ΑΕΠ ανά απασχολούμενο, ως εάν το ΑΕΠ να παραγόταν αποκλειστικά από τους μισθωτούς και όχι από το σύνολο των απασχολουμένων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα (α) να υποεκτιμάται συστηματικά η παραγωγικότητα της εργασίας, και (β) το μοναδιαίο κόστος εργασίας, που είναι αντιστρόφως ανάλογο της παραγωγικότητας, να εμφανίζεται υψηλότερο από όσο πράγματι είναι.
Δεν γνωρίζουμε καμία άλλη κεντρική τράπεζα, στατιστική υπηρεσία, πανεπιστήμιο ή ερευνητικό κέντρο, το οποίο να υιοθετεί τον τρόπο υπολογισμού της ΤτΕ. Θεωρούμε, ότι αυτό δεν είναι τυχαίο καθώς ο εν λόγω υπολογισμός είναι μεροληπτικός και άστοχος.


Ο κ. Ιωακείμογλου μάλλον δεν έχει διαβάσει το «Δόγμα του Σοκ», αλλιώς θα ήξερε ότι τα golden boys της Τράπεζας της «Ελλάδος» ακολουθούν τις πρακτικές του «αξιοσέβαστου» και «έγκυρου» ΔΝΤ, για να εξαθλιώνουν τους εργαζομένους και να καθορίζουν με πλαστά στοιχεία την οικονομική πολιτική της χώρας.

Για το σκάνδαλο που ακούει στο όνομα  Τράπεζα της «Ελλάδας» και τη μεγάλη εξαπάτηση της κοινής γνώμης ότι δήθεν είναι  κρατική τράπεζα, ενώ δεν είναι τίποτα περισσότερο από άλλη μία ιδιωτική τράπεζα με άγνωστους μετόχους και  με την  ιδιαιτερότητα να είναι η μοναδική ανώνυμη εταιρεία η οποία δε δημιοσιοποιεί τα στοιχεία της όπως όλες οι υπόλοιπες ΑΕ που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο και η οποία καθορίζει την οικονομική πολιτική, ενώ ταυτόχρονα έχει την ευθύνη του ελέγχου των υπόλοιπων ιδιωτικών τραπεζών (δηλ. κάτι αντίστοιχο με  έναν αρχιμαφιόζο που  επιτηρεί τους υπόλοιπους μαφιόζους),  δείτε από το Κουτί της Πανδώρας το αφιέρωμα που της έκανε πρόσφατα


..

Δείτε επίσης:

Advertisements
This entry was posted in Capitalism, Greece, Ελλάδα, Καπιταλισμός and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Η Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και οι «μαγειρεμένες» της εκθέσεις για το κόστος εργασίας

 1. Ο/Η papoylis λέει:

  Κυρα Δράκαινα

  μου πήρε κοντά δύο ώρες να διαβάσω τη μελέτη του Ιωακείμογλου.
  Ήταν πράγματι ενδιαφέρουσα και ως προς τη μέθοδο και ως προς τα στοιχεία αλλά και ως προς τα συμπεράσματα.

  κοντολογίς το σημαντικό μέρος της απώλειας ανταγωνιστικότητας τιμής τα τελευταία χρόνια οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τα περιθώρια κέρδους. Φαντάζομαι ότι αυτά τα ξέρουν καλά και στη πλατεία Συντάγματος και στο ¨οχυρό» της Πανεπιστημίου αλλά σωπαίνουν αιδημόνως 😉

  • Ο/Η KnowDame λέει:

   Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα ξέρουν Παπούλη. Αυτά και αρκετά άλλα… Κρίμα που δεν υπάρχει ειδική κατηγορία για Οσκαρ ερμηνείας που θα απονέμεται στους πολιτικούς και σε όλο τον υπόλοιπο θίασο τεχνοκρατών. Από μία άποψη είναι κατανοητό. Τα συμφέροντά τους φροντίζουν οι άνθρωποι(;)

   υγ. Ζητώ συγνώμη για την… αργοπορημένη απάντησή μου, αλλά μου ήταν αδύνατο ν’ ασχοληθώ με το ιστολόγιο όλο αυτό τον καιρό.

   υγ. 2. Εύχομαι να είσαι καλά και να συνεχίζεις να διασκεδάζεις με τις συνεχείς εφορμήσεις των πράσινων κουνουπιών 😉 😆

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s