Ξεκινάει η ανάπτυξη

Επιτέλους! Η κυβέρνηση σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας βρήκε τη λύση για να ξεκινήσει η ανάπτυξη! Ο ιατρικός τουρισμός θα είναι η βαριά  βιομηχανία  μας από εδώ και πέρα. Το είπε άλλωστε και ο πατριώτης ομογενής Γ. Χατζημαρκάκης [*]  όταν μας εξηγούσε το σχέδιο σωτηρίας με την ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων:

Ξέρω όμως ότι το Υπουργείο Υγείας της Γερμανίας, έχει κατέβει τώρα δύο φορές στην Ελλάδα να συζητήσει ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της υγείας.  Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για την Ελλάδα στον τουρισμό Υγείας, για να γίνει πολύ ελκυστική η Ελλάδα για Άραβες, για Ρώσους αλλά και για Ευρωπαίους να κάνουν τις εγχειρήσεις τους στην Ελλάδα και να μείνουν για 2- 3 εβδομάδες στα νοσοκομεία και στα ξενοδοχεία, δηλ. τουρισμός υγείας.» (σ.σ. το απόσπασμα ακούγεται μετά από το 2:50)

..
Από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο διαλαλούσε  ο πατριώτης Χατζημαρκάκης και  πρόεδρος της Ελληνογερμανικής Ένωσης Επιχειρηματιών, τις μοναδικές ευκαιρίες που προσφέρουν ο ιατρικός τουρισμός και οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας για την ανάταση της οικονομίας. Απ’ ότι φαίνεται εισακούστηκε από την κυβέρνηση. Και για να διασφαλίσει τη σταθερή παροχή… πρώτων υλών στην εκκολαπτόμενη βιομηχανία, νομοθετεί την κατά «εικαζόμενη συναίνεση» δωρεά οργάνων.

Έλα όμως που οι υποψήφιοι δωρητές αντιδρούν. Πλήθος αντιδράσεων σε όλο το διαδίκτυο, ακόμα και από δηλωμένους έως τώρα δωρητές οργάνων (αρκετούς συνδέσμους με αντιδράσεις μπορείτε να βρείτε στην ανάρτηση της Ροδιάς)
Που είναι ο πατριωτισμός σας βρε αχάριστοι;  Πως θα ξεκινήσει η ανάπτυξη χωρίς πρώτες ύλες;  Η καλή μας κυβέρνηση φροντίζει έτσι ώστε μαζί με την απελευθέρωση των νοσοκομείων από τα κρατικά δεσμά, να υπάρχουν και άφθονες πρώτες ύλες για να μεγαλουργήσει ο ιατρικός τουρισμός.

Σύμφωνα με έναν καλοπροαίρετο υποστηρικτή του νόμου:

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει δραστική μείωση στους αριθμούς των δυνητικών δοτών και κατ επέκταση και των τελικών πραγματικά δοτών. Αυτό οφείλεται σε μια σειρά από αίτια όπως δραστική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, εργατικών ατυχημάτων και άλλα.

Τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη. Αριθμός νεκρών, πληθυσμός και νεκροί ανά 1.000.000 κατοίκους στα κράτη-παλαιά μέλη της Ε.Ε. και το σύνολο τους τα έτη 1991 και 2009

Όπως μπορούμε να δούμε στα στατιστικά των τελευταίων δύο δεκαετιών, πράγματι οι νεκροί από τροχαία έχουν μειωθεί. Ταυτόχρονα όμως, όπως μας ενημερώνει ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων:

Από το 2001 -όταν ξεκίνησε η λειτουργία του ΕΟΜ- η δωρεά έχει αυξηθεί μέχρι σήμερα έως και 180% και οι πραγματοποιούμενες μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα έχουν σημειώσει αύξηση έως και 120%.

Επομένως οι έλληνες σιγά σιγά εξοικειώνονταν όλο και περισσότερο με την ιδέα της δωρεάς οργάνων και ήταν θέμα χρόνου μέχρι να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο 15 δότες/εκατομμύριο πληθυσμού, από 8,1 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού που είχαμε έως τώρα. Το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρήθηκε μείωση των δωρεών, δεν είναι η μόνη αιτία για τη μείωση των μεταμοσχεύσεων, όπως επισημαίνεται σε αυτό το άρθρο. Το κλείσιμο εξειδικευμένων μονάδων, αποτελεί άλλη μία αιτία, ενώ άλλες μονάδες υπολειτουργούν, με συνέπεια τα μοσχεύματα να εξάγονται.

(σ.σ. Στην Ισπανία που έχει τα υψηλότερα στατιστικά δωρητών στον κόσμο, ισχύει  εδώ και χρόνια αντίστοιχος νόμος, όπως επίσης και στο  Βέλγιο και  την Αυστρία, τα στατιστικά των οποίων όμως είναι αντίστοιχα  χωρών χωρίς νομοθεσία υποχρεωτικής δωρεάς )

Η σύγκριση των αριθμών αναμονής μεταξύ Ελλάδας και Βελγίου με τη νομοθεσία υποχρεωτικής δωρεάς, είναι εύγλωτη

Το γεγονός ότι εξακολουθούμε να είμαστε πρωταθλητές  σε αριθμό νεκρών από τροχαία ατυχήματα στην ΕΕ (χάρη στην εξαιρετική δουλειά των εθνικών μας εργολάβων και των πολιτικών ηγεσιών) αποτελεί πλεονέκτημα. Φανταστείτε τι μοναδική ευκαιρία παρουσιάζεται. Άφθονες πρώτες ύλες. Έχουμε και το κατάλληλο περιβάλλον για να αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα.
Για τον ιατρικό κλάδο μιλάω, τους πρωταθλητές  στη διαφθορά,  όπου 3 στους 10  πολίτες πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. για να μπορέσουν να τύχουν περιποίησης από τους λειτουργούς αυτούς,  Αν δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των έντιμων αυτών συνανθρώπων μας, δεν πειράζειι, μπορούν να  ακολουθήσουν το παράδειγμα των ισπανών και να προσφέρουν το σώμα τους στην επιστήμη, για να γλυτώσουν τα έξοδα της κηδείας τους.

ΥΓ. 1. Το πόσο «καλές» και «ανιδιοτελείς» είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης, για την υγεία του πληθυσμού που έχει την ατυχία να μη μπορεί να πληρώσει γι’ αυτή, φαίνονται και σε μία σειρά από συνδέσμους στην ανάρτηση του Αντώνη του Radical Desire.

ΥΓ. 2. Στη Βρετανία πρόσφατα, έγινε πρόταση να νομιμοποιηθεί το εμπόριο οργάνων

ΥΓ. 3. Έχω δηλώσει εδώ και χρόνια στο οικογενειακό μου περιβάλλον.  σε περίπτωση εγκεφαλικού θανάτου μου από  ατύχημα ότι επιθυμώ να δωρίσουν τα όργανα μου.  Παρόλο που θεωρώ  εντελώς ανήθικες και ύποπτες τις προθέσεις της κυβέρνησης, δε σκοπεύω να αλλάξω την απόφασή μου.

[*]  Ο πατριώτης Γιώργος Χατζημαρκάκης, εκτός από πρόεδρος της Ελληνογερμανικής Ένωσης Επιχειρηματιών, τυγχάνει και ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων της Γερμανίας, ο οποίος στην κριτική που γινόταν στη Siemens για τις αθέμιτες πρακτικές της το 2006, δήλωσε:
“Αυτό ήταν ρεαλιστική επιχειρηματική πολιτική! Αν η Γερμανία θέλει να παραμείνει ηγέτιδα εξαγωγική χώρα, πρέπει να βγάλει τα ρόζ γυαλιά της. Η δωροδοκία έπρεπε να επιτραπεί και να ενισχυθεί φορολογικά” (Süddeutsche Zeitung, 15.12.2006)

Πηγή στατιστικών

Advertisements
This entry was posted in Capitalism, Greece, Ελλάδα, Καπιταλισμός and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Ξεκινάει η ανάπτυξη

 1. Ο/Η KnowDame λέει:

  Πρόσφατα, κατά τη διάρκεια μιας άλλης έρευνας, είχα πέσει πάνω σε κάποια σχόλια ενδεικτικά της εκτίμησης και της στοργής που τρέφει ένα μέρος του ιατρικού κλάδου για τους ασθενείς τους. Δεν είμαστε τίποτα παραπάνω από μέσο πλουτισμού γι’ αυτούς τους «λειτουργούς». Ξέρω, θα μου πείτε ότι το ίδιο ισχύει και για μεγάλο μέρος των υπόλοιπων επαγγελματικών κλάδων. Δυστυχώς για μας, στα χέρια αυτών των ανθρώπων(;) εναποθέτουμε την υγεία μας.
  Απολαύστε τα!

  1

  Όπως γράφετε και σεις η οικονομική επιβάρυνση του ΙΚΑ-σε περίπτωση φυσικά που πληρώσει τους ανασφαλείς παραδόπιστους-θα είναι πολλαπλάσια.Αλλά πολλαπλάσια θα είναι και η ζημιά που θα υποστούμε όλοι μας εφόσον πετύχουν τον στόχο τους και εθίσουν το πόπολο να απαιτεί δωρεάν “τα πάντα” στα ιδιωτικά μας ιατρεία.”Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα”….

  2

  Οι ασθενείς σου δεν δίνουν δεκάρα για εσένα. Το ΜΌΝΟ που τους ενδιαφέρει είναι ΤΟ ΤΖΆΜΠΑ. Αν έχουν “πρόβλημα”, θα πληρώσουν 200Ε/επίσκεψη μια κούφια “φίρμα”, και ούτε θα σου το πουν.
  Σε έχουν για το “τίποτα”. Όσες φορές αρχίζουν αν σου λένε “κομπλιμέντα”, να ανατριχιάζεις- κάτι δεν πάει καλά.

  Από το τωρινό Ελληνικό πληθυσμό μόνο για 10-20% αξίζει να δουλεύεις με “καρδιά” και διάθεση. Το υπόλοιπο είναι όπως λένε οι Άγγλοι- “trash “. Έτσι τους έμαθαν 30 χρόνια τώρα- παροχές, παροχές, παροχές. Σε μισούν κιόλας για το “τζάμπα”. Δεν σου το λένε όμως, για να συνεχίζεις το “δωρεάν”… . Όλοι “φτωχοί” είναι, φορώντας ρολόγια για εκατοντάδες ευρώ και πληρώνοντας χειρούργους χιλιάδες ευρώ φακελάκια.

  Η μεγαλύτερη φθορά ενός ιατρού δεν είναι τα λάθη σου.
  Είναι όλο αυτό το πλήθος – υποκριτές, αχάριστοι, ηθοποιοί και ψεύτες, που είσαι υποχρεωμένος να ανέχεσαι όλη σου τη ζωή. Τουλάχιστον να είχες την πρέπουσα πληρωμή να πεις – “πουλιέμαι ακριβά”… .

  Έτσι είναι φίλε… εδώ και 17 χρόνια. Όταν βλέπω σωστούς ανθρώπους δεν πιστεύω στα μάτια μου, και λέω στον εαυτό μου “όνειρο πρέπει να είναι, αυτά δεν υπάρχουν πλέον”.

  3

  Αν οι γιατροί μεθαύριο στεκόμασταν στο ύψος μας,θα ήταν και μια ευκαιρία να επανατοποθετηθούν οι σχέσεις μας με την κοινωνία.Αλλά δυστυχώς είναι πολλοί οι έτοιμοι να ενδώσουν στο τζάμπα,προσδοκώντας πιθανόν παράπλευρα οφέλη…
  Δυστυχώς,σε μια κοινωνία που όλο θα φτωχαίνει,όχι μόνο τέτοια οφέλη δεν θα υπάρξουν αξιόλογα,αλλά μάλλον στόχο εκτόνωσης συσσωρευμένης οργής θα αποτελέσουν οι “συμβεβλημένοι” για το κακομαθημένο και βιαίως εκδιωχθεν απ τον ανδρεοπαπανδρεικό παράδεισο,πόπολο

 2. Ο/Η rodia λέει:

  Μια φανταστική αναπλαση του Σχεδίου σε βήματα:
  1. απαγόρευση του καπνίσματος = καλή ποιότητα οργάνων (στο σ/ν προβλέπεται πιστοποίηση ISO)
  2. μείωση αποδοχών = μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια:
  2.α. καταπολέμηση της παχυσαρκίας (βλ. ποιότητα οργάνων)
  2.β. εξαναγκασμός προς «δωρεές»
  3. τιτλοποίηση του προϊόντος «ανθρώπινα είδη» και εισαγωγή του στις διεθνείς αγορές με ανυπολόγιστα κέρδη.
  4. υπάρχει πάντα η καβάντζα (του ανυπολόγιστου αριθμού) των μεταναστών για εμπλουτισμό του προϊόντος, εκτός αν τους τιτλοποιήσουν κι αυτους ως εργατικα χερια διαλογής ανακυκλίσιμων σκουπιδιών.
  __________
  Σήμερα ο πρωθυπουργός μιλάει με τον κ. Σόρος. Θα ήθελα να είμαι απο μια μεριά να άκουγα τί λένε. Πάντως, όπως αναφέρθηκε στη ΝΕΤ, δεν θα μιλήσουν για «αναδιάρθρωση του χρέους» -η κομψή έκφραση για τη χρεωκοπία.

 3. Ο/Η rodia λέει:

  Μερσί για την αναφορά 🙂
  τι να κάνουμε; να τα αφήνουμε να περνάνε έτσι για να λέει μετά ο κ. Πάγκαλος ότι μαζί τα πουλήσαμε; αυτός δεν κινδυνεύει βέβαια… χαμένο κορμί ετσι κι αλλιως.

 4. Ο/Η KnowDame λέει:

  Καλημέρα Ροδιά! Για τους μετανάστες που λες, νομίζω ότι ειδικά οι ανήλικοι που μπαίνουν στη χώρα ασυνόδευτοι, διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο. Ποιος ξέρει πόσοι εξαφανίζονται χωρίς να μάθει κανείς τίποτα…

 5. Ο/Η apeleytheros λέει:

  Ευχαριστώ και εγώ για την αναφορά!
  Στον πίνακα που αναφέρεις αναφέρονται στοιχεία μέχρι το 2008. Όντως η παρουσία των στοιχείων μέχρι το 2008 δείχνει ανοδική τάση και θα ήταν θέμα χρόνου όπως λες. Όμως το 2009 και το 2010 είχαμε μείωση 60% με μόλις 76 (αν θυμάμαι καλά) πτωματικές μεταμοσχεύσεις νεφρού το 2010 (επίπεδα 1997-1998).
  Η Ισπανία που έχει υποχρεωτικό το μέτρο έχει διπλάσιο ρυθμό από ότι η ευρωπαϊκή ένωση (30/εκατ) που αν το πετυχαίναμε θα άδειαζαν οι λίστες αναμονής για νεφρό σε 2 χρόνο. Αυτό θα μας επέτρεπε να έχουμε πολύ λιγότερο bias για μεταμοσχεύσεις.

  rodia απαγορεύσανε το κάπνισμα και δεν το ήξερα; Κάτι προσπάθειες για να μπορούν και οι ΜΗ καπνιστές να βγούνε σε κανένα μαγαζάκι άκουσα (δεν είδα…) ότι γίνονται. Όσο για την παχυσαρκία έχεις δίκιο. Πατατάκια και Τσίζμπερκερ υποχρεωτικά σε όλα τα παιδάκια δημοτικού καθημερινά, απο σήμερα κιόλας ώστε να μην καταπατούνται τα δικαιώματα τους σε μία ανθυγιεινή ζωή (κατά το ελεύθερο κάπνισμα = υποχρεωτικό για τους μη καπνιστές για να μην καταπατούνται τα δικαιώματα των καπνιστών στην ανθυγιεινή ζωή)!
  (btw η παχυσαρκία προδιαθέτει μια χαρά για αιμορραγικά εγκεφαλικά, πολύ καλή πηγή οργάνων. απορώ πως δεν συνέδεσες την λειτουργία των Goodys τα τελευταία χρόνια με αυτό το νομοσχέδιο. Χρόνια το σχεδιάζανε σου λέω!)
  Ελπίζω να καταλάβεις τον σαρκασμό για το παράλογο αυτού που ισχυρίζεσαι.

  • Ο/Η KnowDame λέει:

   @apeleytheros

   Ξεκίνησα (καλώς ήρθες κιόλας) να σου γράφω απάντηση, γιατί μου έκανε εντύπωση ότι ενώ είσαι ορθολογιστής, επιδεικνύεις μία σχεδόν θρησκευτική πίστη στη μαγική ικανότητα του νόμου να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη από μοσχεύματα. Από ότι είδα στη βιβλιογραφία που χρησιμοποιείς, είδες κι εσύ ένα άρθρο στην Ελευθεροτυπία, που μιλούσε (ασαφώς βέβαια) για άλλες παραμέτρους που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των δωρεών. Έτσι, προτίμησα αντί να σου γράψω ολόκληρο κατεβατό στο σχόλιο γι’ αυτές τις παραμέτρους, να ανεβάσω νέα ανάρτηση που θα τις προβάλει και θα τεκμηριώνει το ανυπόστατο των ισχυρισμών ότι ο νόμος αυτός θα έχει οποιαδήποτε ωφέλεια για τους αδύναμους οικονομικά ανθρώπους που χρειάζονται μοσχεύματα. Αντίθετα, αποδεικνύεται ότι ο νόμος πέρα από τη μεμπτή ηθική διάσταση του μηνύματος που φέρει (ανήκουμε στο κράτος), έχει καθαρά ταξική χροιά (υπό τις παρούσες και μελλοντικές κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα) και θα ωφελήσει μόνο τις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας και φυσικά όλους όσους ανήκουν ταξικά στα ανώτερα οικονομικά στρώματα.

 6. Ο/Η rodia λέει:

  @apeleytheros, κριμα.. Νομιζα οτι διαθετεις αισθηση του χιουμορ…
  (τουλαχιστον εσυ, για τη KnowDame δεν εχω αμφιβολια οτι διαθετει άφθονη αίσθηση και δεν θα παρανοούσε το σχόλιο!)

 7. Ο/Η apeleytheros λέει:

  Νομίζω οτι καμιά φορά κάνουμε πλάκα με αυτά που ψιλο-πιστεύουμε αλλά δεν θέλουμε να δεχθούμε ως σοβαρά. Ειλικρινά, δεν διέκρινα χιούμορ παραπάνω. Σαρκασμό,ναι, και απάντησα με σαρκασμό, αλλά όχι χιούμορ (αν σκεφτεί κανείς και το υπόλοιπο ύφος των λεγόμενων σου σχετικά με το ζήτημα)

 8. Παράθεμα: Νέα νομοθεσία δωρεάς οργάνων – καμία επιστημονική απόδειξη ότι αυξάνει το ποσοστό δωρεών | Year of the Dragon

 9. Ο/Η apeleytheros λέει:

  Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα, η συζήτηση συνεχίζεται στο νέο νήμα σου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s