Το πείραμα της Αργεντινής – 10 χρόνια μετά

Από τον ιστότοπο του Εξάντα:

Το Δεκέμβριο του 2001 στο Μπουένος Άιρες, μεγάλες λαϊκές μάζες κατευθύ-νονται προς την ιστορική πλατεία «Πλάσα δε Μάγιο.» Η Αργεντινή μία από τις πλουσιότερες οικονομίες στο παρελθόν, έχει χρεοκοπήσει. Η κυβέρνηση έχει παραιτηθεί και ο Πρόεδρος της Αργεντινής Φερνάντο Δε Λα Ρούα διαφεύγει από το Προεδρικό Μέγαρο με ελικόπτερο μέσα στη θύελλα του οργισμένου λαού που συγκρουόταν με την αστυνομία, έσπαγε τράπεζες, λεηλατούσε σούπερ μάρκετ και φώναζε μαζικά «Να φύγουν όλοι!». Η κοινωνική έκρηξη του 2001, ήταν το τέλος ενός νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου διάρκειας 10 ετών και άφησε πίσω της 35 νεκρούς (δολοφονημένους από την αστυνομία και τους ιδιωτικούς φρουρούς των τραπεζών), 30.000 παράπλευρες απώλειες (ανθρώπους που αυτοκτόνησαν, η υπέστησαν καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια), και περίπου 20.000.000 ανθρώπους (πάνω από το μισό του πληθυσμού) βουτηγμένους στην φτώχεια και τη μιζέρια.

Σχεδόν 10 χρόνια μετά, ο Γιώργος Αυγερόπουλος, που είχε εργαστεί στην Αργεντινή το 2001-2002 κατά την περίοδο της κρίσης, επιστρέφει για μια νέα αυτοψία στην οικονομία, την πολιτική και την κοινωνική κατάσταση της χώρας.

Το ντοκιμαντέρ μπορείτε να το δείτε και on-line, αφού πρώτα προβληθεί στη ΝΕΤ στις παρακάτω ημερομηνίες και ώρες:
(Α μέρος) Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011, 22:00 – ΝΕΤ
Update Για το πρώτο μέρος πατήστε στα:   1/4 2/4 3/4 4/4
(B μέρος) Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011, 22:00 – ΝΕΤ
Update Για το δεύτερο μέρος πατήστε στα:  1/4 2/4 3/4 4/4

Από τον ιστότοπο  του Εξάντα και πάλι, παραθέτω κάποια σημαντικά κατά τη γνώμη μου αποσπάσματα, με ορισμένες επισημάνσεις.

ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΠΑΖΑΡΙΑ και ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Το διάστημα της κρίσης στην Αργεντινή, αναπτύχθηκαν από το λαό εναλλακτικές μορφές οικονομίας, έξω από την, παρουσιαζόμενη ως αναπόφευκτη, καπιταλιστική γραμμή παραγωγής και κατανάλωσης, που βοήθησαν τον κόσμο να επιβιώσει.
Έτσι, ο λαός που πεινά καταφεύγει στο «Τρουέκε», ένα σύστημα ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών. 10 εκατομμύρια κάτοικοι επιβιώνουν χάρη στο Τρουέκε, που λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις στη χώρα. Τα μέλη του, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι μ’ αυτόν τον τρόπο αποφεύχθηκε η αιματοχυσία και η βία, από τους ανθρώπους που προσπαθούσαν να επιβιώσουν.
«Τελικά τί είναι η Αγορά; Η Αγορά είμαστε όλοι εμείς! Είναι περισσότερο απλή και κοντινή προς εμάς απ’ όσο νομίζουμε. Είναι εφικτό λοιπόν, να μετατρέψεις το επιχειρησιακό σύστημα ξεκινώντας απ’ αυτήν την Αρχή. Έτσι, στην Αγορά του Τρουέκε, αυτό στο οποίο δίνουμε μεγάλη σημασία, είναι η ανταλλαγή», μας εξηγεί ο Ρούμπεν Ραβέρα, ένας από τους ιδρυτές του Τρουέκε. «Για παράδειγμα, εγώ είμαι μαραγκός και πουλώ ένα έπιπλο σε κάποιον κι αυτός θα ανταποκριθεί σε μένα με ένα άλλο προϊόν. Αυτή η μελέτη της  αγοράς μέσα από μια μικροαγορά, κάνει τον κόσμο να πραγματοποιεί ένα σπουδαίο άλμα στην θεώρησή του για την οικονομία. Κι αυτό γνωρίζουμε ότι είναι πολύ επικίνδυνο. Είναι πολύ επικίνδυνο ο κόσμος να κάνει πρακτική μια μέθοδο που του επιτρέπει να’ ναι ανεξάρτητος, να’ ναι αυτός που καθορίζει τη μοίρα του. Να μην εξαρτάται από κάποιον που διευθύνει την κονσόλα του συστήματος οργάνωσης και κατά κάποιον τρόπο τον κάνει όμηρό του. Έτσι λοιπόν μια Αγορά Τρουέκε δεν είναι μόνο  αγαθά, υπηρεσίες και γνώσεις που πάνε κι έρχονται. Είναι ένα εργαλείο εξέλιξης, μόρφωσης και οικονομικού αλφαβητισμού».

Ήταν τόσο μεγάλη η ανάπτυξη του Τρουέκε στην Αργεντινή, ώστε το ίδιο το Δ.Ν.Τ. το χαρακτήρισε ως «οικονομική τρομοκρατία» για το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Το σύστημα λοιπόν πρέπει να λάβει τα μέτρα του.  Ύστερα από απαγορεύσεις και κυρώσεις που ανακοινώνουν ο Πρόεδρος Δουάλδε και ο υπουργός οικονομικών Ρομπέρτο Λαβάνια, μετά το 2003, το Τρουέκε πέφτει σε παρακμή.

(διαβάστε τη συνέχεια στον ιστότοπο του Εξάντα)

«ΠΑΚΟ» – Το ναρκωτικό που γέννησε η κρίση

«Υπήρξε μια στρατηγική για να γίνει δημοφιλές το 2001 και κυρίως το 2002, όπου επίτηδες αποσύρανε από την αγορά τα δύο ναρκωτικά που στην Αργεντινή ακόμα είναι παράνομα και μεγάλης χρήσης, τη μαριχουάνα και την κοκαΐνη -και γεμίσανε οι δρόμοι με πάκο», εξηγεί ο Βάλδο Φερράρι, Διευθυντής λειτουργίας της Κοινωνικής Βοήθειας κατά των εθισμών του δήμου του Μπουένος Άιρες. «Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι έπρεπε να εξολοθρευτεί  μια ολόκληρη γενιά. Έπρεπε να εξολοθρευτεί μια γενιά εφήβων και νέων που δεν θα είχε δουλειά , δεν θα είχε θέση στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, δεν θα είχε δυνατότητες να ενταχθεί με κανέναν τρόπο με τον οποίο οι γενιές καταλαμβάνουν τον χώρο τους στη κοινωνία. Και επιπλέον, δεν έπρεπε να είναι παρούσες για να αντιμετωπίσουν και να αγωνιστούν για τα δικαιώματα τους, απέναντι σ’ αυτές τις πολιτικές εξουσίες».

«Ακόμα δεν μπορέσαμε να μετρήσουμε τις πραγματικές παραμέτρους του 2001, 2002», τονίζει εμφατικά ο  Βάλδο Φερράρι, Διευθυντής της Κοινωνικής Βοήθειας κατά των εθισμών. «Ο αποκλεισμός μεγάλων κομματιών του πληθυσμού, που δεν έχουν θέση στην εργασιακή αγορά και στη διανομή του πλούτου, είναι αναγκαίο στοιχείο για τη νεοφιλελεύθερη διανομή του πλούτου. Άρα το πάκο είναι αναγκαίο για να εδραιώσει τον αποκλεισμό και να εξασφαλίσει ότι δε θα υπάρξουν χιλιάδες και εκατομμύρια υγιείς και σκεπτόμενοι νέοι που θα θέσουν μια διαφορετική κοινωνία. Το ίδιο το κράτος είναι που  εγγυάται  ένα πολιτικό – οικονομικό φαινόμενο συσσώρευσης πλούτου και κοινωνικού αποκλεισμού και μετά πρέπει να βγει για να δει πώς μπορεί να μειώσει τον πόνο, που το ίδιο το σύστημα δημιούργησε».

(διαβάστε τη συνέχεια στον ιστότοπο του Εξάντα)

Επειδή το ντοκιμαντέρ του Αυγερόπουλου δεν καλύπτει αρκετές άλλες παραμέτρους, όπως τους χιλιάδες θανάτους από υποσιτισμό, προτείνω να δείτε οπωσδήποτε και το ντοκιμαντέρ “Μemoria del Saqueo(Αναφορά σε ένα πλιάτσικο) του Fernando Solanas, το οποίο υπάρχει στο youtube με ελληνικούς υπότιτλους και τίτλο «H οικονομική κατάρρευση της Αργεντινής«

1ο μέρος, 2ο μέρος, 3ο μέρος, 4ο μέρος, 5ο μέρος, 6ο μέρος, 7ο μέρος, 8ο μέρος, 9ο μέρος, 10ο μέρος, 11ο μέρος, 12ο μέρος

Ή μπορείτε να το δείτε στο vimeo.

 

Τέλος, διαβάστε το άρθρο «Η οικονομική κρίση στην Αργεντινή: ερμηνείες και προτάσεις» του Claudio Katz (δημοσιεύτηκε 16/7/2001), οικονομολόγου καθηγητή του πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες.

ΥΓ. Οποιεσδήποτε ομοιότητες και συμπτώσεις, με το θαύμα της «ισχυρής» Ελλάδας των τελευταίων δύο δεκαετιών και του «λεφτά υπάρχουν», είναι τυχαίες. Γουρούνια που θεωρούν ότι είναι πιο ίσα από τα υπόλοιπα, υπάρχουν σε όλο τον πλανήτη.

Πηγές στατιστικών: Wikipedia, CIA World Factbook

Ακούστε: Yo vengo a ofrecer mi corazón – Mercedes Sosa

 

Advertisements
This entry was posted in Capitalism, Economic crisis, Economy, Globalization, Καπιταλισμός, Οικονομική κρίση, Παγκοσμιοποίηση, Ταινίες, Movies and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Το πείραμα της Αργεντινής – 10 χρόνια μετά

 1. Παράθεμα: Το πείραμα της Αργεντινής | 10 χρόνια μετά | Ντοκυμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου στον Έξαντα « Επισκιασις

 2. Ο/Η KnowDame λέει:

  Ο βιασμός της Αργεντινής και του λαού της μετά την άλωση της από την Εταιρειοκρατία συνεχίζεται…

  New agricultural agreement in Argentina: A land grabber’s “instruction manual”

  What are the implications when one of China’s most powerful agribusiness firms starts acquiring thousands of hectares of land in the Province of Rio Negro, Argentina for the production of soyabeans, wheat, and oilseed rape to ship back to China? What are the consequences for the local communities that live in the region who were never consulted about these investments and commercial agreements? Why is the government paving the way for these deals, with all sorts of privileges promised to the Chinese investors, and not considering the implications for the region’s food sovereignty?

  Για να μη νομίζουμε ότι οι Κίρσνερ ήταν τίποτα περισσότερο από «σωτήρες» ανάγκης. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι αμετανόητα καθάρματα σαν τον Καβάλο κυκλοφορούν ακόμα ελεύθεροι, παρόλο που είναι υπεύθυνοι λόγω των πολιτικών τους για χιλιάδες θανάτους και απίστευτο πόνο και καταστροφή για εκατομμύρια ανθρώπους.

  Άλλο ένα παράδειγμα… ο Ντε Λα Ρούα κατηγορεί την αντιπολίτευση για ότι έγινε και φυσικά παραμένει και αυτός ατιμώρητος

  Και μία σχετικά πρόσφατη είδηση:
  8/1/2010. Πολιτική διαμάχη έχει ξεσπάσει στην Αργεντινή μετά από την απόφαση της Προέδρου της χώρας Κριστίνα Κίρσνερ να διώξει τον Πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας από την θέση του με την αιτιολογία της «κακοδιαχείρισης και μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του ως δημόσιου λειτουργού». Η Κίρσνερ μάλιστα ζήτησε να ξεκινήσει και δικαστική έρευνα για να διαπιστωθούν τυχόν παρανομίες του Μαρτίν Ρετράδο.

 3. Ο/Η KnowDame λέει:

  Ενδιαφέρον άρθρο, που δείχνει τι πραγματικά έγινε την τελευταία δεκαετία στην Αργεντινή. Παραθέτω το τελευταίο μέρος μόνο, αλλά συστήνω να το διαβάσει κανείς ολόκληρο

  Οι «πικετέρος» της Αργεντινής χάνουν την υπομονή τους. Η Αργεντινή στα χέρια των Κίρτσνερ

  […]
  Μεταξύ 2002 και 2009, το ποσοστό της φτώχειας μειώθηκε από το 45% στο 11%, σύμφωνα με την Οικονομική Επιτροπή για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (Cepal) των Ηνωμένων Εθνών (6). Αλλά, οι ανισότητες παραμένουν κραυγαλέες. Επιπλέον, το 36% του ενεργού πληθυσμού εξακολουθεί να απασχολείται στην παραοικονομία. «Σημειώθηκε όντως ουσιαστική βελτίωση σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης ανάπτυξης, αλλά, από το 2008, η δημιουργία θέσεων εργασίας έχει βαλτώσει και οι βελτιώσεις έχουν φτάσει στα όριά τους», αναλύει ο Νταν Αντάσκο, ερευνητής στο Παρατηρητήριο για το Κοινωνικό Χρέος του Καθολικού Πανεπιστημίου της Αργεντινής (UCA). Αιτία, η άνοδος των τιμών. Η κυβέρνηση στην αρχή προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός, ώσπου υποχρεώθηκε να παραδεχτεί την ύπαρξη του πληθωρισμού, τον οποίο ανεξάρτητοι οργανισμοί υπολογίζουν γύρω στο 25% ετησίως.

  Προκειμένου να τον συγκρατήσει, η κυρία Κίρτσνερ σκοπεύει κυρίως να φρενάρει τις μισθολογικές διεκδικήσεις μέσω του κοινωνικού διαλόγου με την υποστήριξη της CGT. «Ο έλεγχος στις αυξήσεις των μισθών ευνοεί πρωτίστως τις επιχειρήσεις», σχολιάζει ο Εδουάρδο Λουσίτα από την οργάνωση Αριστεροί Οικονομολόγοι. Παρά τις αυξήσεις στους μισθούς, η αλήθεια είναι ότι το κόστος των εργατικών χεριών έχει σχεδόν παγώσει από το 2001, εξαιτίας της αύξησης κατά 25% της παραγωγικότητας ανά εργαζόμενο. Σύμφωνα με τον Λουσίτα, ο πληθωρισμός βρίσκεται σε άνοδο, εν πολλοίς λόγω των παράλογων προνομιακών επιτοκίων που απολαμβάνουν μια χούφτα σημαντικές επιχειρήσεις. Ενα ζήτημα που εξεγείρει εξίσου και τον Χούλιο Γκαμπίνα, καθηγητή πολιτικής οικονομίας και μέλος του αργεντίνικου κλάδου της Ενωσης υπέρ της Φορολόγησης των Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών και της Πολιτικής Δράσης (Attac): «Από το 2003, η οικονομία εξακολουθεί να συγκεντρώνεται στα χέρια ορισμένων μεγάλων επιχειρήσεων, κυρίως ξένων, οι οποίες επαναπατρίζουν τα κέρδη τους»!

  Πολλές συλλογικότητες καταγγέλλουν επίσης την εξάπλωση της καλλιέργειας της μεταλλαγμένης σόγιας, η οποία καλύπτει πλέον περισσότερη από τη μισή καλλιεργήσιμη έκταση της χώρας (18 εκατομμύρια εκτάρια), επιφέροντας τον εκτοπισμό αγροτών και ιθαγενών προς τις εξαθλιωμένες συνοικίες των αστικών κέντρων. Ομοίως, ο αγώνας κατά των υπαίθριων εξορύξεων με τη χρήση κυανίου και υδραργύρου έχει εξελιχθεί σε διακύβευμα: στο κοινοβούλιο ψηφίστηκε νόμος για την προστασία των παγετώνων, αλλά μπλοκαρίστηκε με βέτο της κυρίας Κίρτσνερ. Υπάρχουν υποψίες για παρέμβαση της πανίσχυρης καναδικής εταιρείας Barrick Gold, η οποία σχεδιάζει την εξόρυξη περίπου 500 τόνων πολύτιμων μετάλλων από την Κορδιλιέρα των Ανδεων, χωρίς να πολυνοιάζεται για την οικολογική καταστροφή.

  Από το μέτωπο της αριστεράς, πολλοί αγωνιστές θα ήθελαν να δουν το κράτος να καταφέρει ισχυρότερα πλήγματα στα συμφέροντα των πολυεθνικών. Οι «Κ», από την πλευρά τους, φρόντιζαν πάντα να μη διαταράσσουν ιδιαίτερα το πλαίσιο ενός σοβαρού και παραγωγικού καπιταλισμού. «Εθνικοποιήθηκε ξανά το ταχυδρομείο, καθώς και ο εθνικός αερομεταφορέας Aerolineas Argenti-nas, δυο επιχειρήσεις σε κακή κατάσταση, όχι όμως και οι μεγάλες δημόσιες υπηρεσίες που είχαν ιδιωτικοποιηθεί τη δεκαετία του 1990», λέει με λύπη ο Γκαμπίνα. «Η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και των ορυκτών παραμένει στα χέρια μεγάλων ευρωπαϊκών και αμερικανικών ομίλων», επιμένει, τονίζοντας ότι η Κίρτσνερ κάθε άλλο παρά αντιγράφει τον παρεμβατισμό του Περόν, ο οποίος ωστόσο αποτελεί σημείο αναφοράς. Εκείνος είχε -από την πρώτη κιόλας θητεία του- ιδρύσει μια Τράπεζα Βιομηχανικής Πίστωσης κι έναν εμπορικό στόλο, είχε εθνικοποιήσει την κεντρική τράπεζα, τους σιδηροδρόμους, το ηλεκτρικό ρεύμα…

 4. Ο/Η KnowDame λέει:

  Τόσο καιρό ακούμε ότι δεν μπορεί να γίνει σύγκριση μεταξύ Αργεντινής και Ελλάδας, επειδή η Αργεντινή παράγει και βάσισε την ανάκαμψη της οικονομίας της στις εξαγωγές…

  Μϋθος που καλλιεργείται έντεχνα τόσο καιρό. Για του λόγου το αληθές

  Argentina and the magic soybean: the commodity export boom that wasn’t

  Επίσης σε ένα παλιότερο άρθρου του Ρουμπινί, αποκαλύπτεται ότι το ποσοστό των εξαγωγών της Ελλάδας ως προς το ΑΕΠ, είναι μεγαλύτερο από αυτό της Αργεντινής!!!

  Take the example of Argentina: Until December 2001, GDP was free falling, dropping by an annualized rate of 20%; three months later, in March 2002, after a default and move from a currency board to floating rate, the economy started to grow at an annual rate of 8%, and has grown at very rapid rates for a decade since. The usual argument that Greece doesn’t have much of a competitive advantage is as inane for Greece as it was for Argentina; then, it was argued that Argentina, with exports representing barely 10% of GDP, could never compete, even if it had a weaker currency; but that argument was proven to be utterly wrong when Argentine exports boomed following the depreciation. Greece, with a much larger share of trade in GDP than Argentina, could see its trade balance turn around dramatically following a sharp depreciation—and thus support strong GDP growth via net exports—even if domestic demand remains weak in the context of the collateral damage of default and exit from the monetary union.

  Μας έχουν ταράξει στην παραπληροφόρηση τόσο καιρό

 5. Ο/Η KnowDame λέει:

  11 χρόνια μετά…

  Αναβρασμός στην Αργεντινή-Επεισόδια και νεκροί σε λεηλασίες σουπερμάρκετ [βίντεο] | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/82803#ixzz2FilBOrgg

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s