Οι «σωτήρες»


Γράφει σε
σημερινό της άρθρο η Ελευθεροτυπία (η έμφαση και τα σχόλια μέσα σε αγκύλες δικά μου)

Αν ήταν εταιρείες, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία θα είχαν κηρύξει φαλιμέντο, καθώς από τα ελάχιστα στοιχεία που μπορεί κανείς να διακρίνει από τους ισολογισμούς-μνημεία αδιαφάνειας του 2010, προκύπτει ότι το μεν κυβερνών κόμμα «μπήκε μέσα» πάνω από 42 εκατ. ευρώ, το δε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περίπου κατά 25 εκατ. ευρώ, ενώ τα δύο κόμματα έχουν προεισπράξει την κρατική επιχορήγηση μέχρι το 2016.

Αμφότερα τα κόμματα χρειάστηκε να πάρουν νέα δάνεια για να κλείσουν τις τρύπες τους, ουσιαστικά δηλαδή να αποπληρώσουν τα υφιστάμενα δάνειά τους που, σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, ξεπερνούν συνολικά τα 232 εκατ. ευρώ. Οι τράπεζες, που έχουν κλείσει τις στρόφιγγες των χορηγήσεων για επιχειρήσεις και ιδιώτες, δάνεισαν αφειδώς 40 εκατ. ευρώ στο ΠΑΣΟΚ και άλλα 25 εκατ. ευρώ στη Νέα Δημοκρατία.

Οι ισολογισμοί των κομμάτων είναι κυριολεκτικά γραμμένοι στο χέρι και δεν αναδεικνύουν ούτε κατά προσέγγιση την πραγματική οικονομική τους κατάσταση. Ουσιαστικά δεν πρόκειται για ισολογισμό, αλλά για γενική καταγραφή εσόδων-εξόδων. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει διπλογραφικό σύστημα με αναλυτική καταγραφή των επιμέρους οικονομικών στοιχείων (υποχρεώσεις, ταμειακές ροές κ.ά.) και έκθεση ορκωτού ελεγκτή [Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο (3023/2002) για τη χρηματοδότηση και τον έλεγχο των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων άρθρο 21, παρ. 4, «η Επιτροπή αναθέτει τη διενέργεια λογιστικής ή οικονομικής πραγματογνωμοσύνης ή άλλων ελεγκτικών πράξεων σε ορκωτούς ελεγκτές, οι οποίοι εξετάζουν λεπτομερώς τα βιβλία και τα παραστατικά των κομμάτων και των υποψήφιων βουλευτών, πριν από τη διεξαγωγή ελέγχου από την Επιτροπή και συντάσσουν αναλυτική έκθεση» είναι και παράτυποι, ούτε τους νόμους που νομοθετούν δεν κάνουν τον κόπο να σεβαστούν] τους καθιστά αναξιόπιστους. [μετά μας κάνουν εντύπωση τα greek statistics που λάνσαραν στην ΕΕ οι δύο σωτήρες, ΝΔΣΟΚ statistics έπρεπε να λέγονται]

ΠΑΣΟΚ: 87% επιδότηση

Το ΠΑΣΟΚ είχε πέρυσι συνολικά έσοδα 22,775 εκατ. ευρώ και δαπάνες 65,068 εκατ. ευρώ. Το 87% των εσόδων του προήλθαν από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς στο ταμείο του κόμματος μπήκαν 18,04 εκατ. ευρώ από την κρατική χρηματοδότηση και άλλα 1,768 εκατ. ευρώ από την «επιμορφωτική χρηματοδότηση». Από τις εισφορές βουλευτών και ευρωβουλευτών εισέπραξε μόλις 1,6 εκατ. ευρώ, από τις οικονομικές εξορμήσεις (άγνωστοι χρηματοδότες) περίπου 753 χιλ. ευρώ και από τις εισφορές μελών και φίλων άλλα 873,7 χιλιάδες ευρώ.

Για να καλύψει τα έξοδά του, συνολικού ύψους 65 εκατ. ευρώ, δανείστηκε από τις τράπεζες Αγροτική [την ίδια που με «σκανδαλάκια» και εκδουλεύσεις σε ημετέρους την καταντήσανε και τα δύο κόμματα προβληματική, έτσι ώστε να  φαίνεται επιθυμητή η πώλησή της πλέον (ενδεικτικά μερικά μεταξύ 1998 -2011 1 2 3 4 5)] (17,3 εκατ. ευρώ), Eurobank (5,1 εκατ.ευρώ), Πειραιώς (6 εκατ. ευρώ), Marfin (7,15 εκατ. ευρώ), Αττικής (5 εκατ. ευρώ) και Εθνική (25 χιλιάδες).

Δαπάνησε 6,1 εκατ. ευρώ σε αμοιβές προσωπικού και επιμόρφωση στελεχών (!), άλλα 2,6 εκατ. ευρώ σε λογαριασμούς ΔΕΚΟ και ενοίκια, και 10,9 εκατ. ευρώ για μετακινήσεις στελεχών, προβολή θέσεων και αδιευκρίνιστα «γενικά έξοδα». Πλήρωσε σε τόκους 6,49 εκατ. ευρώ, κατέβαλε άλλα 5,6 εκατ. ευρώ σε άγνωστες «ενισχύσεις» και δαπάνησε 33 εκατ. ευρώ για την εξυπηρέτηση (σ.σ. αναχρηματοδότηση) δανείων.

Ν.Δ: χρέος 127,6 εκατ.

Μια από τα ίδια και η Νέα Δημοκρατία, η οποία πέρυσι είχε έσοδα 18,7 εκατ. ευρώ και λειτουργικές δαπάνες 40 εκατ. ευρώ, τις οποίες για να καλύψει δανείστηκε 25 εκατ. ευρώ. Στο τέλος του 2010 χρωστούσε 127,6 εκατ. ευρώ και είχε στο ταμείο της 2,3 εκατ. ευρώ.

Ελαβε επιχορήγηση 15,05 εκατ. ευρώ, οι βουλευτές της συνεισέφεραν 1,2 εκατ. ευρώ και οι φίλοι του κόμματος άλλα 1,5 εκατ. ευρώ. Στον τομέα των εξόδων, πλήρωσε 7,29 εκατ. ευρώ σε δαπάνες προσωπικού, 3,378 εκατ. ευρώ σε ΔΕΚΟ και ενοίκια, 8,2 εκατ. ευρώ σε αδιευκρίνιστα «γενικά έξοδα», 4,5 εκατ. ευρώ σε εκδηλώσεις, άλλα 6,4 εκατ. ευρώ σε τόκους και έξοδα δανείων, και πάνω από 7 εκατ. ευρώ σε «ενισχύσεις».


Για να μη νομίζετε ότι ξέχασα τα υπόλοιπα κόμματα, παρακάτω ένα διάγραμμα που δείχνει και τη δική τους  έκθεση στις τράπεζες

Χρέη κομμάτων σε εκ. ευρώ

 

Μήπως σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά; Μήπως κάπως έτσι και χειρότερα κυβερνήσανε την Ελλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης; Πως είναι δυνατό να εμπιστευτεί κανείς αυτούς που ούτε τα οικονομικά του «μαγαζιού» τους δεν μπορούν να διαχειριστούν σωστά; Πως είναι δυνατό να εμπιστευτεί κανείς αυτούς που τόσο ολοφάνερα είναι εξαρτημένοι από τις τράπεζες;

Πώς είναι δυνατό να εμπιστευτεί κανείς αυτούς που εν μέσω κρίσης και εξαθλίωσης της πλειοψηφίας των πολιτών αυτοί συνέχισαν να πριμοδοτούν τα μαγαζάκια τους το 2010;

Χρηματοδότηση κομμάτων σε εκ. ευρώ

 

Για τελευταίο, σας έχω μία φορολογική δήλωση βουλευτή, όπου μπορούμε να δούμε ότι οι βολευτές, τα καμάρια του έθνους, πληρώνουν φόρο το αστρονομικό ποσό των 2.876,13!!! Πρέπει να διαμαρτυρηθούν, γιατί οι εφοπλιστές πληρώνουν λιγότερα

κάντε κλικ πάνω για να τη δείτε καλύτερα

 

Πηγή πρώτης αφίσας AntistaChef, πηγή διαγραμμάτων με τα χρέη και την χρηματοδότηση των κομμάτων 3comma14.gr, πηγή φορολογικής δήλωσης Το Κουτούκι των Αχρήστων

Advertisements
This entry was posted in Greece, Ελλάδα and tagged , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Οι «σωτήρες»

 1. Ο/Η KnowDame λέει:

  Αυτοί οι οποίοι βύθισαν τον τόπο στο χάος μέσω πειραματικών διαδικασιών και χωρίς να έχουν το ανάστημα να αντιταχθούν απέναντι στην Τρόικα και στον οποιοδήποτε άλλο πιστωτή, θα βγάλουν την χώρα από το αδιέξοδο;;;

  Ποιός τα λέει αυτά; Ο Παναγιώτης Γεννηματάς επίτιμος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής τράπεζας επενδύσεων

 2. Μόνο σωτήρες;

  Άρχοντες!

  Στα κρυφά μάς φορτώνουν το Μέγαρο

  Οι Ελληνες φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν μέρος δανείου το οποίο είχε λάβει το Μέγαρο Μουσικής με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και το οποίο, όπως φαίνεται, αδυνατεί να αποπληρώσει.

  Μάλιστα, όπως προκύπτει από τη ρύθμιση που ήταν «καταχωνιασμένη» ανάμεσα στα 45 άρθρα του νομοσχεδίου η υποχρέωση του Δημοσίου στην υπόθεση δεν προέκυψε τώρα, αλλά άρχισε επί των ημερών της διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ.

  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το επίμαχο άρθρο, «το ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει εμπρόθεσμα στην Εθνική Τράπεζα το ποσό της εκάστοτε οφειλής σύμφωνα με τους όρους της δανειακής σύμβασης μεταξύ Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (ΟΜΜΑ) και της δανείστριας τράπεζας. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση 2/48243/2007 παρασχέθηκε εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου προς την ΕΤΕ για την κάλυψη δανείου προς τον ΟΜΜΑ ποσού 95 εκατομμυρίων ευρώ για την ολοκλήρωση των κτιριακών εγκαταστάσεων»…

  • Ο/Η KnowDame λέει:

   Ε να μην έχουν ένα μέγαρο να επιδεικνύουν πόσο «ευαίσθητοι» είναι;
   Τσιγγουνιές θα κάνουμε τώρα με τους άρχοντές μας; Πως κάνεις έτσι κι εσύ για 95 ψωροεκατομμύρια;

   Το ότι συνεχίζουν ακόμα και τώρα να εξασκούν την «γαλαντομία» τους τόσο προκλητικά, δείχνει πόσο στον κόσμο τους βρίσκονται και ταυτόχρονα την αλαζονεία τους.

 3. Η ζήλεια, αγαπητή μου. Η ζήλεια μάς έφαγε. Ζήλεια για την αρχοντιά τους, την ευαισθησία τους, τη γαλαντομία τους, ακόμα και για την αλαζονεία τους. Και μεις μείναμε με το «δεν πληρώνω».

 4. Ο/Η KnowDame λέει:

  Το κίνημα «Δεν πληρώνω» μάλλον άρχισε να τσούζει αρκετά, γιατί το έκανε θέμα μέχρι και το Reuters

  Reuters: Επικίνδυνο το «δεν πληρώνω»
  Το πρακτορείο χαρακ­­τη­ρίζει το «κίνημα» πιο ύπουλο κι από τις απεργίες ή τους αναρχικούς που πετάνε μολότοφ…

  Greek toll dodgers threaten economic efforts

 5. Ο/Η KnowDame λέει:

  Γυμναστήριο με face control, σάουνες και υπέρογκοι μισθοί

  Σάλος επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ μετά από δύο καταγγελτικές επιστολές απλήρωτων εργαζομένων του κόμματος που αποκαλύπτουν τα όργια σπατάλης.

  Τι και αν οι εργαζόμενοι στο κόμμα είναι απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες, ωστόσο όπως αποκαλύπτει το «Πρώτο Θέμα», τα ταμεία του κόμματος κάνουν σπατάλες.

  Στις εν λόγω επιστολές οι εργαζόμενοι μιλούν για διπλοθεσίες, αργομισθίες, έξοδα κίνησης, χλιδής, υπέρογκους μισθούς, καρέκλες 700 ευρώ, γυμναστήριο με δύο σάουνες αλλά και ποδήλατα αξίας 14.000 ευρώ. Όπως λένε αυτά έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Ιπποκράτους.

  Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, Θ.Κ. και Α.Κ. είναι δύο «εμβληματικές» φυσιογνωμίες για τους απλήρωτους εργαζομένους του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι καταγγέλλουν πως χειρίστηκαν μεγάλο ποσά και με διόλου ευκαταφρόνητες πάγιες αποδοχές.

  Μεταξύ άλλων, αναφέρονται σε συνεργάτη του προέδρου ο οποίος περνά μια φορά το μήνα και παίρνει 7.000 ευρώ αλλά και σε φίλη της Μαργαρίτας με μισθό 8.000 ευρώ.

  Σχετικά με το γυμναστήριο, έχει αυστηρό face control, «μπαίνουν μόνο οι κολλητές του ΓΑΠ, το περιφρουρεί καλά ο Π.», αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ οι δύο σάουνες δεν λειτουργούν επειδή απλά δεν έχει εκδοθεί ακόμη η σχετική άδεια.

  «Για τις δύο σάουνες έγινε ειδική εγκατάσταση τριφασικού ρεύματος και υδραυλικών εγκαταστάσεων αλλιώς θα βυθιζόταν όλο το Κολωνάκι στο σκοτάδι!», προσθέτεται στην επιστολή.

  Παράλληλα, ο γυμναστής είναι υπαρκτό πρόσωπο είναι πολλά χρόνια στο ΠΑΣΟΚ ίσως και από τότε που ήρθε ο ΓΑΠ, και παίρνει 2500 ευρώ.

  Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν πρόσφατα ο Γ. Παπανδρέου αγόρασε δύο ποδήλατα από ανθρακονήμα αξίας 14.000 ευρώ.

  «Ελπίζω να μη χρεώθηκαν στο κόμμα», σχολιάζει ο εργαζόμενος της πρώτης επιστολής.

  Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και κορυφαίο παπανδρεϊκό στέλεχος άφησε αιχμές κατά του υπεύθυνου Μηχανοργάνωσης, λέγοντας πως έδινε το Μητρώο σε πιτσαρίες και σουβλατζίδικα για να μοιράζουν φυλλάδια!

  Παράλληλα, στην δεύτερη επιστολή αναφέρουν πως αλαλούμ επικρατεί με τα έξοδα παράστασης και τα έξοδα κίνησης.

  «Μιλάμε για τραπέζια σε εστιατόρια, για ποτά σε μπαρ κλπ. Εκεί που έχει γίνει το μεγάλο φαγοπότι είναι με τις περιοδείες. Μιλούσανε για παράδειγμα σε συγκέντρωση όχι προεκλογική για κόστος μικροφωνικής εγκατάστασης που αν και κόστιζε 5000 ευρώ κόπηκε τιμολόγιο για 23.000. Και αυτό είναι ένα απλό παράδειγμα του πόσο κόστιζαν και πόσο τιμολογούνταν οι διάφορες υπηρεσίες. Μεγάλη πληγή ήταν η νεολαία και εδώ βγάζω το καπέλο στον Καρχιμάκη. Στέλνανε ένα έγγραφο και λέγανε. Κλιμάκιο πενταμελές για φοιτητικές εκλογές (πχ) για πέντε πόλεις 5 διανυκτερεύσεις ένα αυτοκίνητο κόστος τάδε και φυσικά το κόστος των εκδηλώσεων. Και οι εγκρίσεις έπεφταν βροχή. Ο Μιχάλης είπε στοπ. Εξοικονομήθηκε πολύ πράγμα από αυτή την ιστορία», αναφέρεται χαρακτηριστικά ενώ τέλος γίνεται λόγος και για εργαζομένους οι οποίοι ήταν αποσπασμένοι από το Δημόσιο και έπαιρναν χρήματα και από το κόμμα.

  Το κόμμα ήταν σε τροχιά πτώχευσης από τον Οκτώβριο του 11′, αναφέρουν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s