Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου απειλούν την εύθραυστη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας

Aπειλή για την εύθραυστη ανάκαμψη των αναπτυγμένων χωρών το 2011 μπορεί να αποτελέσουν οι υψηλές τιμές του πετρελαίου. Την προειδοποίηση αυτή διατυπώνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (International Energy Agency, IEA), ασκώντας έμμεσα πιέσεις στον OPEC να εξετάσει αύξηση της παραγωγής.

Οι χώρες μέλη του OPEC

Σε συνέντευξη του επικεφαλής οικονομολόγου της ΙΕΑ Φατίχ Μπιρόλ στην εφημερίδα «Financial Times» απευθύνθηκε η προειδοποίηση ότι η πρόσφατη ραγδαία αύξηση της τιμής του πετρελαίου μπορεί να υποσκάψει τη δυναμική της παγκόσμιας ανάπτυξης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΙΕΑ, το κόστος εισαγωγής πετρελαίου για τις 34 χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αυξήθηκε το 2010 κατά 30% ή 200 δισ. δολάρια και έφτασε συνολικά τα 790 δισ. δολάρια. Οπως επισημαίνεται, αυτό ισοδυναμεί με μείωση του ΑΕΠ των χωρών του ΟΟΣΑ κατά 0,5%.

Από αυτή τη σκοπιά ο κ. Φατίχ Μπιρόλ προειδοποίησε ότι τελικά τίθενται σε κίνδυνο τα συμφέροντα των ίδιων των πετρελαιοπαραγωγών χωρών. «Οι εξαγωγείς πετρελαίου χρειάζονται πελάτες με εύρωστες οικονομίες», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι «οι υψηλές τιμές αργά ή γρήγορα θα οδηγήσουν σε εξασθένηση των οικονομιών, κάτι που σημαίνει ότι θα μειωθεί η ανάγκη για εισαγωγή πετρελαίου». «Αν οι τιμές του πετρελαίου ανέβουν πολύ ακόμα, επηρεάζονται τα πάντα, από το εμπορικό ισοζύγιο έως τις δαπάνες των νοικοκυριών», πρόσθεσε.

«Οι τιμές του πετρελαίου κυμαίνονται σταδιακά σε μια επικίνδυνη ζώνη για την παγκόσμια οικονομία. Οι δαπάνες για εισαγωγές πετρελαίου τείνουν να μετατραπούν σε απειλή για την οικονομική ανάκαμψη. Αυτό είναι μήνυμα αφύπνισης για τις χώρες που καταναλώνουν και παράγουν πετρέλαιο. Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να υπάρχουν τόσο υψηλές τιμές» ήταν το τελικό συμπέρασμα του οικονομολόγου της ΙΕΑ. Γι’ αυτό και πρότεινε ότι «δεν θα ήταν κακή ιδέα οι χώρες – παραγωγοί να προετοιμάζονται για αύξηση της παραγωγής τους, επιδεικνύοντας κατανόηση στο γεγονός ότι οι υψηλές τιμές δεν αποτελούν θετική εξέλιξη για την παγκόσμια οικονομία».

Ανάμεσα στα στοιχεία που ξεχωρίζουν στην ανάλυση του ΙΕΑ ανήκει και το γεγονός ότι η Ε.Ε. δαπάνησε το 2010 περί τα 70 δις δολάρια περισσότερα για τις εισαγωγές πετρελαίου, ποσό περίπου ίσο με το έλλειμμα της Ελλάδας και της Πορτογαλίας μαζί. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι τιμές των συμβολαίων φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι συνδεδεμένες με αυτές του πετρελαίου και συνεπώς θα παρασυρθούν προς τα επάνω, τη στιγμή που υπάρχει άφθονο αέριο στην αγορά. Οι τάσεις αυτές θα επιδεινωθούν περαιτέρω λόγω της σχετικής αδυναμίας του ευρώ απέναντι στο δολάριο τελευταία.

Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι ο λόγος των δαπανών για εισαγωγές ως προς το ΑΕΠ έχει φτάσει σήμερα σχεδόν στα επίπεδα του 2008 για πολλές χώρες, όταν το βαρέλι είχε ξεπεράσει τα 100 δολάρια.

ΠΗΓΕΣ: ΕΞΠΡΕΣ, energia.gr

Σημείωση: Υπάρχει μία δήλωση του επικεφαλής οικονομολόγου της ΙΕΑ που έχει θαφτεί κυριολεκτικά από όλα τα ελληνικά ΜΜΕ για ευνόητους λόγους (βλέπε ξεπούλημα ΟΣΕ)

Oil consuming nations, meanwhile, need to accelerate their efforts to reduce their reliance on oil, especially for transportation

Για να δείτε το πρωτότυπο άρθρο πατήστε στα αποτελέσματα του google, με τίτλο: Rising oil price threatens fragile recovery

Το «πάρτυ» μόλις ξεκίνησε…

Advertisement
This entry was posted in Economy, Κορύφωση παραγωγής πετρελαίου, Οικονομία, Peak oil and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου απειλούν την εύθραυστη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας

 1. Ο/Η KnowDame λέει:

  Oil consuming nations, meanwhile, need to accelerate their efforts to reduce their reliance on oil

  Το τι υποννοεί ακριβώς αυτή η δήλωση, θα το δούμε σε επόμενα ποστ σχετικά με το θέμα.

  Επίσης μία διευκρίνηση, γιατί παραπέμπω στα αποτελέσματα του google και όχι απευθείας στο πρωτότυπο άρθρο των Financial Times. Για να τoυς διαβάσει κάποιος πρέπει να έχει συνδρομή, αλλά επειδή η Google έχει κάνει συμφωνία με τους Financial Times, είναι δυνατό να διαβαστούν τα άρθρα του κανονικά όταν μπαίνουμε από την google.

 2. Ο/Η KnowDame λέει:

  Μόλις ανακάλυψα ΜΙΑ εφημερίδα, που δεν έθαψε την επίμαχη παράγραφο:

  Στο μεταξύ οι χώρες που καταναλώνουν θα πρέπει να επιταχύνουν τις προσπάθειες τους να μειώσουν την εξάρτηση τους απ’ το πετρέλαιο, ειδικά στις μεταφορές, όπως τονίζει.
  http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=48&artid=91688

 3. Παράθεμα: ΙΕΑ: Υψηλότερες προβλέψεις για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου | Διαιτες

 4. Ο/Η axinosp λέει:

  Η Παγκόσμια διαθεσιμότητα σε πετρέλαιο έχει κορυφωθεί, είπε ο επικεφαλής της ενέργειας στην ΕΕ
  http://axinosp.blogspot.com/2011/02/blog-post.html
  Σταμάτησε τη Γεώτρηση στην Αίγυπτο η Energean Oil & Gas
  http://www.energia.gr/article.asp?art_id=43721

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s