Το Μνημόνιο, η δανειακή σύμβαση και η προδιαγεγραμμένη υποδούλωσή μας στην εταιριοκρατία

Το Μνημόνιο

Σε 7 μέρες θα γίνουν οι δημοτικές εκλογές και ανεξάρτητα με το τι λένε τώρα, για το ότι δεν θα παρθούν άλλα μέτρα, να θυμάστε πάντα ότι τα μέτρα έχουν οριστεί και υπάρχουν στο Μνημόνιο που έγινε νόμος. Να παρθούν επιπλέον μέτρα από αυτά μπορεί, εφόσον δεν τους βγαίνουν τα νούμερα των εισπράξεων για τους τοκογλύφους τραπεζίτες και τον αντιπρόσωπό τους το ΔΝΤ. Το σίγουρο είναι ότι η κατοχική κυβέρνηση υπέγραψε για μέτρα 30 δις έως το τέλος του 2014. Σκεφτείτε ότι για το 2010 τα μέτρα αφορούν μόλις σε 5,8 δις και όμως  η οικονομία κοντεύει ήδη να διαλυθεί. Τα πρώτα αποτελέσματα στα ασθενέστερα στρώματα έχουν ήδη φανεί, όπως είδαμε σε πρόσφατη ανάρτηση και η ελληνική κοινωνία τελεί υπό διάλυση.

Για τους αμνήμονες, κάθε φορά που θα τείνετε να πιστέψετε στα καινούργια ψέματα που θα σας σερβίρουν τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης, ρίχνετε μια ματιά σε αυτούς τους πίνακες

Από εδώ μπορείτε να κατεβάσετε ολόκληρο το Μνημόνιο όπως δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και από  εδώ το κείμενο στα αγγλικά από το ΔΝΤ. Ο λόγος που παρατίθεται και το αγγλικό κείμενο, είναι ότι περιέχει φράσεις οι οιποίες δεν περιέχονται στο μεταφρασμένο κείμενο στα ελληνικά, πχ. βλέπουμε στη σ. 51:

Parliament adopts a reform of the pension system to ensure its medium- and long-term sustainability. It should limit the increase of public sector spending on pensions, over the period 2010‒2060, to under 2.5 percent of GDP

δηλαδή:

Η αύξηση των δημοσίων δαπανών για συντάξεις να είναι κάτω από 2,5% επί του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2010 – 2060

Η δανειακή σύμβαση

Η δεύτερη πράξη υποτέλειας

Άρθρο του Κ. Ευθυμίου

Στις 25 Μαρτίου – ημέρα συμβολική για την ανεξαρτησία της χώρας- ανακοινώθηκε η απόφαση στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τους αρχηγούς κρατών της ΕΕ.

Σύμφωνα με αυτή, στις 23 Απριλίου –επίσης συμβολική ημερομηνία για την Ελλάδα – ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την υπαγωγή της χώρας στον κοινό μηχανισμό ΔΝΤ και Ε.Ε.

Το περίφημο «Μνημόνιο Συνεννόησης» που στις 6 Μαΐου έγινε και νόμος του κράτους, (Ν. 3845/2010) είναι λίγο πολύ γνωστό. Τα πρώτα σκληρά μέτρα έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται και έπεται συνέχεια. Αυτό που έμεινε σχετικά στο απυρόβλητο είναι η «Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης» που στις 8 Μαΐου, ο υπουργός Οικονομικών και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας υπέγραψαν εκ μέρους της χώρας με τους δανειστές της ΕΕ, προκειμένου να μας δανείσουν το ποσό των 80 δις ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Για τη «Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης»- που αποσιωπήθηκε πλήρως από τα ΜΜΕ- ακολουθήθηκε, κοινοβουλευτικά, μία αρκετά περίεργη πορεία.

Κατά την ψήφιση του μνημονίου από τη Ντόρα, το ΛΑΟΣ και το ΠΑΣΟΚ, περιλήφθηκε στο νομοσχέδιο η εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών να υπογράφει εν λευκώ «κάθε μνημόνιο συνεργασίας, συμφωνία ή σύμβαση δανεισμού, διμερή ή πολυμερή, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη-μέλη της Ζώνης του ευρώ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να εφαρμοστεί το πρόγραμμα..» Μετά από αντιδράσεις για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», υπήρξε αρχικά η δέσμευση, και τελικά έγινε νόμος του κράτους, ότι: «Τα μνημόνια, οι συμφωνίες και οι συμβάσεις του προηγούμενου εδαφίου, εισάγονται στη Βουλή για κύρωση».

Στις 11 Μαΐου, πέντε ημέρες αργότερα, ο νόμος 3845/2010 τροποποιείται από το νόμο 3847/2010 και αντί της λέξης «κύρωση» τίθενται οι λέξεις «συζήτηση και ενημέρωση».

Στις 3 Ιουνίου 2010, ο Υπουργός Οικονομικών καταθέτει νομοσχέδιο με τίτλο «Κύρωση της από 8 Μαΐου 2010 Σύμβασης Δανειακής Διευκόλυνσης μεταξύ αφ΄ ενός της Ελληνικής Δημοκρατίας ως δανειολήπτη και αφ΄ ετέρου των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και του KfW ως δανειστών, καθώς και του από 10 Μαΐου 2010 διακανονισμού χρηματοδότησης άμεσου ετοιμότητας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – Συμμετοχή της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης».

Τελικά το νομοσχέδιο δεν συζητείται, και η κ. Παπανδρέου πρόεδρος της διαρκούς επιτροπής οικονομικών της Βουλής, διευκρινίζει ότι δεν τίθεται θέμα «κύρωσης», αλλά ενημέρωσης της Βουλής, αφού για τη συγκεκριμένη σύμβαση δεν προβλέπεται η δυνατότητα απόρριψής της. «Η ψήφος των μελών του Κοινοβουλίου δεν έχει καμία σημασία, είτε ψηφίσει υπέρ, είτε ψηφίσει κατά. Γι’ αυτό και εγώ είπα ότι θα πρέπει να έρθει ως ενημέρωση σύμφωνα με το νόμο εκτός και αν θέλουμε να αλλάξουμε το νόμο». [1]

Στις 24 Ιουνίου σε άσχετο νομοσχέδιο που εισάγεται για συζήτηση και μάλιστα στο σημείο που αναφέρονται κάποιες «άλλες διατάξεις» συμπεριλαμβάνεται και η εν λόγω Σύμβαση.

Η «Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης»

Η αναφορά στην πορεία της «Σύμβασης Δανειακής Διευκόλυνσης» αποδεικνύει για άλλη μία φορά αυτό που βέβαια ήδη γνωρίζουμε. Ότι η χώρα απλώς επιτηρείται από την κυβέρνηση, η διακυβέρνησή της έχει περάσει σε υπερεθνικά κέντρα, ενώ η ελληνική βουλή παίζει έναν διακοσμητικό ρόλο ακόμα και σε θέματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας.

Άλλωστε, θέμα κύρωσης της σύμβασης όντως δεν τίθεται, αφού στο «Προοίμιο» παρ. 7 της Σύμβασης αναφέρεται ρητά ότι: «η διαθεσιμότητα του πρώτου Δανείου εξαρτάται από την υπογραφή του Μνημονίου Συνεννόησης και την έναρξη ισχύος της παρούσας σύμβασης». Ας μην ξεχνάμε ότι τα πρώτα χρήματα τα έχουμε ήδη πάρει.

Ας δούμε όμως κάποια άλλα χαρακτηριστικά σημεία της εν λόγω σύμβασης.

Ακόμα και με μια απλή ανάγνωση μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι η χώρα είναι δεμένη χειροπόδαρα. Και μάλιστα σε ποιο σημείο κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει, αφού στο άρθρο 4 παράγραφος 1β αναφέρεται ότι:

«Ο Δανειολήπτης (Ελλάδα) επιβεβαιώνει ότι έχει λάβει αντίγραφο της συμφωνίας μεταξύ των Πιστωτών και αναγνωρίζει ότι είναι ενήμερος και κατανοεί τους όρους της. Σε περίπτωση οποιασδήποτε τροποποίησης της Συμφωνίας μεταξύ των Πιστωτών, οι Δανειστές πρέπει να παρέχουν τους αναθεωρημένους όρους στον Δανειολήπτη για να λάβει γνώση».

Δηλαδή, πρώτα τροποποιούν τους όρους και μετά μας ενημερώνουν. Πρόκειται πράγματι για το αποκορύφωμα της εθνικής ανεξαρτησίας.

Ανεξάρτητα από αυτό, ήδη οι δεσμεύσεις της χώρας είναι πολλές.

Απαγόρευση άλλου δανεισμού

Η Ελλάδα δεσμεύεται από τη σύμβαση να μη συνάψει άλλο δάνειο μέχρι να αποπληρώσει το συγκεκριμένο. Έτσι δένεται οριστικά στο άρμα της ΕΕ και η δυνατότητά της –έστω από μία μελλοντική κυβέρνηση – να δανειοδοτηθεί από άλλη χώρα αντίπαλο της ΕΕ (βλέπε Κίνα, Ρωσία κλπ), με χαμηλότερο επιτόκιο, εξανεμίζεται. Κατά λέξη:

« Ο Δανειολήπτης δεσμεύεται έως ότου όλο το κεφάλαιο της παρούσας σύμβασης να έχει επιστραφεί πλήρως και όλοι οι τόκοι και τα πρόσθετα ποσά, …να μην εξασφαλίσει με υποθήκη, ενέχυρο ή άλλο βάρος πάνω στην ίδια περιουσία ή στα έσοδα τυχόν υφιστάμενο ή μελλοντικό Σχετικό Χρέος και οποιαδήποτε εγγύηση ή αποζημίωση δίνονται επί αυτού…». Με απλά ελληνικά, αφού απαγορεύεται στη χώρα να δώσει εγγυήσεις στηριζόμενη στην περιουσία της ή στα έσοδά της, ουσιαστικά της στερείται το δικαίωμα δανεισμού. Στο ίδιο σημείο της σύμβασης, παρακάτω, εξειδικεύονται πλήρως αυτά που επιτρέπονται. Για παράδειγμα, επιτρέπεται η συμφωνία με μία ιδιωτική εταιρεία για επενδύσεις, με εγγύηση τα μελλοντικά κέρδη που θα έχει αυτή από τη χρήση του έργου.

Εκχώρηση του δικαιώματος των δανείων

Αντίθετα οι δανειστές μπορούν να εκχωρήσουν τα δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις τους σε άλλους δανειστές, αρκεί να υπάρχει συναίνεση όλων των υπολοίπων δανειστών. (άρθρο 2 παράγραφος 3). Κατ’ εξαίρεση όμως, κάποιος δανειστής, μπορεί να μεταφέρει τα δικαιώματά του στο κράτος εκείνο της ευρωζώνης που είναι ο εγγυητής του. Με άλλα λόγια, τελικά, η χώρα μπορεί να βρεθεί δέσμια του πιο πλούσιου κράτους της ευρωζώνης που είναι η Γερμανία. Από την άλλη, πάντα υπάρχει και η υποθετική περίπτωση –και λέμε υποθετική γιατί χρειάζεται η συμφωνία όλων των δανειστών – ένα κράτος αντίπαλος της Ελλάδας, πχ η Τουρκία, να «αγοράσει» τα δικαιώματα από κάποιο δανειστή. Σε κάθε περίπτωση, ο μόνος που δεν έχει κανένα λόγο σε αυτές τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων, είναι η Ελλάδα.

Μάλιστα για τέτοιου τύπου αλλαγές δεν προβλέπεται ούτε καν μια απλή ενημέρωση.

Έτσι στο άρθρο 13 παράγραφος 2 διαβάζουμε: «κάθε εκχώρηση και μεταβίβαση δικαιωμάτων κάποιου Δανειστή τίθεται σε ισχύ …με τον όρο ο πρώην δανειστής να πληροφορεί αμελλητί τους λοιπούς δανειστές και την επιτροπή.»

Απαγόρευση «στάσης πληρωμών» ή μη αναγνώρισης του χρέους

Και οι δεσμεύσεις συνεχίζονται. Έτσι η σύμβαση μας υποχρεώνει όχι μόνο να καταβάλουμε ανελλιπώς τις δόσεις του συγκεκριμένου δανείου αλλά και τις δόσεις από τα δάνεια που η χώρα έχει πάρει στο παρελθόν και λήγουν στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Έτσι η σύμβαση καταγγέλλεται εάν ο : «Δανειολήπτης (Ελλάδα) γενικώς δεν καταβάλλει το Σχετικό Χρέος του, κατά τις ημερομηνίες οφειλής του ή προβαίνει σε αναστολή πληρωμών του Σχετικού Χρέους του ή των ανειλημμένων ή εγγυημένων υποχρεώσεών του.» (Άρθρο 8 παρ. 1ζ). Στη συνέχεια περιγράφεται αναλυτικά τι αποτελεί αυτό το Σχετικό Χρέος ώστε να μην υπάρξει μελλοντικά καμιά αμφισβήτηση. (Ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τίτλοι, δάνεια με εγγύηση του δημοσίου, δάνεια σε άλλο νόμισμα κλπ). Έτσι ακόμα και μία μελλοντική κυβέρνηση της Ελλάδας δεν έχει το δικαίωμα να κηρύξει στάση πληρωμών ή να μην αναγνωρίσει μέρος του παλιού της χρέους και να αρνηθεί να το πληρώσει.

Προέβλεψαν μάλιστα και την υποθετική περίπτωση, κάποια ελληνική κυβέρνηση να ανακινήσει, στο μέλλον, το θέμα των «πολεμικών αποζημιώσεων» που μας οφείλει η Γερμανία. Έτσι «όλες οι πληρωμές που θα πραγματοποιηθούν από τον Δανειολήπτη καταβάλλονται στο ακέραιο, χωρίς μείωση λόγω συμψηφισμού ή ύπαρξης ανταπαίτησης» (άρθρο 7, παράγραφος 1). Προφανώς, οι δηλώσεις του κ. Παπανδρέου ότι το θέμα δεν έχει κλείσει για την κυβέρνηση, προορίζονται μόνο για εσωτερική κατανάλωση. [2]

Απαγόρευση δικαστικής προσφυγής

Η χώρα μας –έστω στο μέλλον – δεν έχει το δικαίωμα να αμφισβητήσει τη σύμβαση. Πριν την υπογραφή της σύμβασης, υποχρεούται να στείλει νομική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σε κάθε δανειστή, που να δηλώνει ότι όλα γίνονται νόμιμα και σύμφωνα με τους νόμους του Ελληνικού Κράτους.

Κατά λέξη, μέσω του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, έχουμε δηλώσει ότι:

«Η Σύμβαση και το Μνημόνιο Συνεννόησης είναι στην κατάλληλη νομική μορφή, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία για την εφαρμογή κατά του Δανειολήπτη(Ελλάδα) και του αντιπροσώπου του Δανειολήπτη(Τράπεζα της Ελλάδας). Η εφαρμογή της σύμβασης δεν είναι αντίθετη με κανόνες δημόσιας τάξης του ελληνικού δικαίου, με τη δημόσια τάξη στην ελληνική δημοκρατία, με τις διεθνείς συνθήκες ή τις γενικώς παραδεδεγμένες αρχές του διεθνούς δικαίου που δεσμεύουν τον Δανειολήπτη. Προκειμένου να διασφαλισθεί η νομιμότητα, η εγκυρότητα ή εκτελεστότητα της σύμβασης και του Μνημονίου Συνεννόησης δεν είναι απαραίτητο αυτά να κατατεθούν, καταχωρηθούν ή εγγραφούν σε οποιαδήποτε δικαστική ή άλλη αρχή στην Ελληνική δημοκρατία». Μάλιστα στο άρθρο 14, παρ 1 δηλώνεται ότι: «Η παρούσα σύμβαση καθώς και κάθε εξωσυμβατική υποχρέωση που τυχόν προκύψει από την παρούσα ή σε σχέση με την παρούσα Σύμβαση, διέπεται και ερμηνεύεται σύμφωνα με το αγγλικό δίκαιο».

Ίσως γιατί μετά από τόσα χρόνια αποικιοκρατίας, το αγγλικό δίκαιο είναι το πιο κατάλληλο για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που πιθανά θα δημιουργήσουν οι διάφορες αποικίες.

Τα επιτόκια

Το «αποικίες» δεν είναι υπερβολή, αφού οι όροι για το συγκεκριμένο δάνειο – που μάλιστα προβλήθηκε σαν επιτυχία της κυβέρνησης – είναι δρακόντειοι και όσον αφορά τα επιτόκια. Σύμφωνα με τη σύμβαση το επιτόκιο ορίζεται στο 5,2% (300 μονάδες βάσης) κυμαινόμενο με Euribor τριμήνου για τα πρώτα τρία χρόνια και 6,2% για τα επόμενα. Σε περίπτωση αδυναμίας καταβολής μίας δόσης επιβάλλεται πρόσθετο επιτόκιο 2% (πάνω από 200 μονάδες βάσης) ως τόκος υπερημερίας. Την περίοδο επανεπιβολής αυτού του πρόσθετου τόκου θα την καθορίζουν οι δανειστές και μάλιστα όπως αναφέρεται στη σύμβαση «η διάρκεια μιας τέτοιας περιόδου θα φθάνει στη μία εβδομάδα» (άρθρο 5 παρ.5). Δηλαδή όσο περισσότερο καθυστερούμε τόσο περισσότερα θα πληρώνουμε. Ούτως ή άλλως θα πληρώσουμε εφάπαξ ποσό ίσο με 50 μονάδες βάσης για τα έξοδα του δανεισμού, ενώ σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής κάποιας δόσης επιβαρυνόμαστε και από «όλα τα πρόσθετα έξοδα και δαπάνες συμπεριλαμβάνοντας αποζημιώσεις για νομικές υπηρεσίες που προκύπτουν και πρέπει να καταβληθούν από τους δανειστές ή την επιτροπή ως συνέπεια παραβίασης κάθε υποχρέωσης του δανειολήπτη που προκύπτει από την παρούσα Σσύμβαση.» Άρθρο 5 παρ 6.

Όμως και στην περίπτωση που η κυβέρνησή μας -αποστραγγίζοντας τη χώρα- βρίσκει τα χρήματα και μπορεί να αποπληρώσει το δάνειο ή μέρος του δανείου νωρίτερα από τα προβλεπόμενα χρονικά περιθώρια, τους τόκους δεν τους γλυτώνουμε.

«Κάθε προπληρωμή πραγματοποιείται μαζί με τους δεδουλευμένους τόκους επί του ποσού της προεξόφλησης και με την επιφύλαξη ότι ο Δανειολήπτης (Ελλάδα) αποζημιώνει τους Δανειστές, όσον αφορά οποιαδήποτε έξοδα, δαπάνες ή αμοιβές προκύπτουν … ως συνέπεια κάθε τέτοιας προπληρωμής». Άρθρο 6 παρ.4β

Κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι όλα αυτά που περιέχονται στη σύμβαση δανεισμού, είναι αποτέλεσμα της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα. Και η κυβέρνηση –με την πλάτη στον τοίχο- αναγκάζεται να συναινέσει.

Όμως μέχρι που φθάνουν οι υποχωρήσεις; Δυστυχώς μέχρι την απώλεια της εθνικής μας ανεξαρτησίας

Η απώλεια της εθνικής ανεξαρτησίας

Αφού στο άρθρο 14 παρ 5 «ο Δανειολήπτης (Ελλάδα) αμετάκλητα και άνευ όρων παραιτείται από κάθε ασυλία που έχει ή πρόκειται να αποκτήσει, όσον αφορά τον ίδιο ή τα περιουσιακά του στοιχεία, από νομικές διαδικασίες σε σχέση με την παρούσα Σύμβαση, περιλαμβανομένων, χωρίς περιορισμούς της ασυλίας όσον αφορά την άσκηση αγωγής, δικαστική απόφαση ή άλλη διαταγή, κατάσχεση, αναστολή εκτέλεσης δικαστικής απόφασης ή προσωρινή διαταγή και όσον αφορά την εκτέλεση και επιβολή κατά των περιουσιακών του, στο βαθμό που δεν το απαγορεύει αναγκαστικός νόμος».

Δηλαδή αν για κάποιο λόγο αδυνατούμε να εκπληρώσουμε τους όρους του δανείου-κάτι που όπως έχουμε αναφέρει είναι πολύ πιθανό- η Ελλάδα και τα περιουσιακά της στοιχεία θα «βγουν στο σφυρί» προκειμένου να ικανοποιηθούν οι δανειστές της.

Ορυκτός πλούτος, νησιά, ακίνητα, κερδοφόρες κρατικές επιχειρήσεις και ότι άλλο μπορούν να απαιτήσουν οι ευφάνταστοι δανειστές μας.[3] Σε κάποιες άλλες εποχές, για να ιδιοποιηθούν οι ισχυροί τον πλούτο μιας χώρας, έκαναν πόλεμο. Τώρα φαίνεται ότι αρκεί η υπογραφή του υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.

Επίλογος

Πολλά ακόμα σημεία της «Σύμβασης Δανειακής Διευκόλυνσης» θα μπορούσαμε να σχολιάσουμε. Όμως πιστεύουμε ότι αυτά αρκούν για να καταδείξουν το πνεύμα της, αλλά και τους κινδύνους που έρχονται. Η εκκωφαντική σιωπή που ακολούθησε την υπογραφή της – όχι μόνο από την κυβέρνηση αλλά και από την αντιπολίτευση -πιστεύουμε ότι δεν είναι τυχαία. Ακόμα και από τους κατ’ επάγγελμα πατριώτες, που μπορεί να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την καθαρότητα της φυλής ή εάν η διπλανή χώρα θα φέρει στο όνομά της παράγωγο του όρου Μακεδονία, αλλά η κατάκτηση της χώρας –και του πλούτου της- από τους υπερεθνικούς σχηματισμούς φαίνεται ότι τους αφήνει παγερά αδιάφορους. Δυστυχώς, όπως και στο πρόσφατο ιστορικό παρελθόν, ο κλήρος μοιάζει να πέφτει και πάλι στις δυνάμεις της αριστεράς. Τότε, παρά τις λιγοστές της δυνάμεις, ήταν εκείνη που τέθηκε επικεφαλής του αγώνα και συγκρότησε ένα πλατύ μέτωπο διεκδίκησης για την εθνική ανεξαρτησία και την κοινωνική απελευθέρωση. Σήμερα, αυτιστική και διασπασμένη, χωρίς σαφή πολιτική γραμμή διεκδίκησης- τουλάχιστον προς το παρόν- φαίνεται ότι αδυνατεί να πράξει το ίδιο. Εάν θα το καταφέρει στο μέλλον είναι πραγματικά ζητούμενο.

ΥΓ. Στις δεκάδες σελίδες της σύμβασης απουσιάζουν πλήρως οι όροι δανεισμού από τον έτερο δανειστή. Το ΔΝΤ. Θα τους μάθουμε ποτέ; Άγνωστο.

[1] http://www.cstaikouras.gr/2010/06/dilosi-gia-ti-sizitisi-ke-enimerosi-epi-mnimonion-simfonion-ke-simvaseon/

[2] “Δεν παραιτούμαστε των δικαιωμάτων μας. Το ζήτημα των αποζημιώσεων δεν έχει τύχει οριστικού διακανονισμού. Επομένως το θέμα υπάρχει στο πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων. Δεν είναι θέμα σημαίας ευκαιρίας σε μια περίοδο δύσκολη. Τώρα που ανακτούμε αξιοπιστία και σιγουριά. Εάν το επαναφέρουμε τώρα, θα ερμηνευόταν ότι υπεκφεύγουμε των δικών μας υποχρεώσεων και ψάχνουμε για άλλοθι. Δεν θέλουμε μια τέτοια αντίληψη για την Ελλάδα. Δεν χρησιμοποιούμε το θέμα για εσωτερική κατανάλωση. Πρέπει να έχουμε πρόγραμμα και την κατάλληλη στιγμή να διεκδικούμε” Γιώργος Παπανδρέου 26/2/2010.
[3 Για την περιουσία των κατοίκων της χώρας ούτε λόγος. Εάν για παράδειγμα το πακέτο μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που κατέχει το κράτος περιέλθει στην κυριότητα ενός ξένου κράτους, οι περιουσίες των πολιτών που έχουν δανειστεί από την τράπεζα δεν περιέρχονται αυτόματα στην ιδιοκτησία αυτού του κράτους; Τουλάχιστον όσων αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους;

Από εδώ μπορείτε να κατεβάσετε τη δανειακή σύμβαση και να διαπιστώσετε μόνοι σας αυτά που λέει το άρθρο

Και η σίγουρη αποτυχία μας

Δύο ωρολογιακές βόμβες στο μνημόνιο η νέα απειλή για την Ελλάδα

Του Πάνου Παναγιώτου*

Τη Δευτέρα οι ΗΠΑ πούλησαν ομόλογα προστατευμένα από μία ενδεχόμενη αύξηση του πληθωρισμού πενταετούς λήξης και αξίας 10 δισ. δολαρίων σε μία δημοπρασία όπου το επιτόκιο των ομολόγων ήταν αρνητικό για πρώτη φορά, στο -0,55%. Το γεγονός αυτό, ότι δηλαδή οι επενδυτές στρέφονται στην αγορά ομολόγων που προστατεύουν από ενδεχόμενη αύξηση του πληθωρισμού, συνεπάγεται πως φοβούνται ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί.

Το γεγονός, ωστόσο, πως είναι διατεθειμένοι όχι μόνο να μην πληρωθούν επιτόκιο για την αγορά των συγκεκριμένων ομολόγων αλλά και να πληρώσουν προκειμένου να τα αποκτήσουν, σημαίνει ότι ο φόβος τους πως ο πληθωρισμός θα ανέβει είναι πολύ μεγάλος. Για να γίνει το παραπάνω καλύτερα κατανοητό αρκεί να σκεφτούμε πως, προκειμένου οι επενδυτές να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα, ζητούν από την Ελλάδα να πληρώσει επιτόκιο, περίπου, 9,50% ενώ προκειμένου να αγοράσουν τα συγκεκριμένα αμερικανικά ομόλογα που προστατεύουν από αύξηση του πληθωρισμού πληρώνουν τις ΗΠΑ επιτόκιο 0,55%.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι η Κεντρική Τράπεζα της Νέας Υόρκης (FED), δηλαδή η ναυαρχίδα του έξυπνου χρήματος, φαίνεται διατεθειμένη να προσπαθήσει να «πληθωρίσει» τον δρόμο της εξόδου των ΗΠΑ από την ύφεση «τυπώνοντας» χρήμα και ρίχνοντάς το στην αμερικανική αγορά.

Έχοντας ήδη «τυπώσει» 1,7 τρισ. δολάρια από την αρχή της κρίσης χωρίς τα αναμενόμενα αποτελέσματα, η FED υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα δανεισμού του αμερικανικού κράτους το οποίο θα κυμανθεί από 1 μέχρι 2 τρισ. δολάρια (εκτιμήσεις από την Bank of America – Merrill Lynch Global Research και την Goldman Sachs) και με αυτόν τον τρόπο ελπίζει ότι το φρέσκο χρήμα θα κάνει τιμές των προϊόντων να πάρουν την ανιούσα, πείθοντας τους καταναλωτές ότι είναι ανώφελο να περιμένουν καλύτερες αγοραστικές ευκαιρίες και ωθώντας τους έτσι στην κατανάλωση.

Μέσω της αύξησης της κατανάλωσης η FED ελπίζει ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί και ότι τελικά η ανεργία θα μειωθεί.

Όλα τα παραπάνω μπορεί να ακούγονται αδιάφορα για την Ελλάδα, η οποία ταλανίζεται από τη δική της κρίση, όμως δυστυχώς όχι μόνο την αφορούν, αλλά και είναι πιθανό να έχουν ήδη πυροδοτήσει μία ωρολογιακή βόμβα που βρίσκεται στην καρδιά των όρων του Μνημονίου που έχει υπογράψει με το ΔΝΤ και τις χώρες τις Ε.Ε., η οποία, αν σκάσει, απειλεί να την οδηγήσει σε πολύ πιο δύσκολη και δραματική κατάσταση από αυτή στην οποία βρίσκεται σήμερα.

Αυτό γιατί, σύμφωνα με το Μνημόνιο, το δάνειο των 110 δισ. ευρώ για την Ελλάδα έχει εκδοθεί με κυμαινόμενο επιτόκιο, η βάση του οποίου είναι το τρίμηνο euribor (δηλαδή το επιτόκιο με το οποίο οι τράπεζες δανείζονται μεταξύ τους στη διατραπεζική αγορά). Οι όροι της συμφωνίας Ελλάδας – δανειστών ορίζουν ότι στην τρέχουσα τιμή του κυμαινόμενου euribor προστίθεται ένα επιπλέον 3,00% συν 0,5% ως εφάπαξ χρέωση.

Αυτό σημαίνει ότι το κόστος δανεισμού της Ελλάδας από το πακέτο στήριξης εξαρτάται από τις διακυμάνσεις του euribor και εδώ ακριβώς βρίσκεται η ωρολογιακή βόμβα, η οποία μπορεί να πάρει «πυρηνικές» διαστάσεις στην περίπτωση που η πολιτική που υιοθετούν οι ΗΠΑ προκαλέσει εξαγωγή του πληθωρισμού στην Ευρώπη.

Όταν η Ελλάδα υπέγραψε το μνημόνιο στις 09 Μαΐου 2010, το euribor κυμαινόταν στο 0,682%, ποσοστό που ήταν πολύ κοντά στο χαμηλότερο στην ιστορία. Σε εκείνη τη φάση Ευρώπη και ΗΠΑ ταλανίζονταν από αποπληθωριστικές πιέσεις, γεγονός που έκανε τις Κεντρικές τους Τράπεζες να κρατούν τα επιτόκιά τους σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα (η FED στο 0-0,25% και η ΕΚΤ στο 1%) πιέζοντας και τα διατραπεζικά επιτόκια και επομένως και το euribor εξαιρετικά χαμηλά.

Παρά τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια, ωστόσο, και παρά τα πακέτα τόνωσης, τον χωρίς προηγούμενο υψηλό κρατικό δανεισμό αλλά και τα όποια άλλα μέτρα ελήφθησαν από την αμερικανική κυβέρνηση, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ μειώθηκε από 2,00% το Μάιο κοντά στο 1,00% σήμερα. Αντίθετα, το ίδιο διάστημα ο πληθωρισμός στην Ευρώπη αυξήθηκε από το 1,60% τον Μάιο στο 1,80% σήμερα, με αποτέλεσμα το euribor να απογειωθεί από το 0,682% στο 1,037% κατακτώντας υψηλό 15αμήνου και κάνοντας τον δανεισμό της Ελλάδας ακριβότερο.

Η δραματική πτώση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ είναι που επιτρέπει στη FED να υιοθετήσει το πρόγραμμα «επαναπληθωρισμού» της αμερικανικής οικονομίας γεμίζοντάς τη με νέο χρήμα. Στην προσδοκία και μόνο της υιοθέτησης αυτής της πολιτικής τα διεθνή χρηματιστήρια μετοχών έχουν καταγράψει ένα από τα μεγαλύτερα ράλι των τελευταίων μηνών, τα εμπορεύματα απογειώθηκαν με τον χρυσό να κατακτά νέα ιστορικά ρεκόρ και τα αγροτικά εμπορεύματα να αυξάνουν την τιμή τους ακόμη και κατά 50% σε λίγους μήνες και το δολάριο βούλιαξε σε νέο χαμηλό έτους.

Αν το πείραμα πετύχει, τότε η ρευστότητα στην παγκόσμια αγορά θα αυξηθεί και μέσω του χρηματιστηριακού και του τραπεζικού συστήματος θα αρχίσει να πολλαπλασιάζεται με τον γνωστό τρόπο που έχουμε ζήσει σε πολλές άλλες περιπτώσεις, με τελευταία αυτήν του 2003-2007. Σε αυτήν την περίπτωση θα δημιουργηθεί, όντως, πληθωρισμός και το euribor θα μπορέσει να επιστρέψει στο 2%, ποσοστό το οποίο ήταν το ιστορικό χαμηλό του πριν από την τρέχουσα κρίση. Τότε το κόστος του ελληνικού δανεισμού θα αυξηθεί από το 4,20%, που ήταν τον Μάιο του 2010, στο 5,5%.

Σε αυτό το διάστημα, όμως, ο πληθωρισμός θα οδηγήσει και την ΕΚΤ, μοιραία, να προβεί σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου αυξάνοντας την πιθανότητα για μία ανατροφοδότηση της ανόδου και του euribor κάνοντας τον ελληνικό δανεισμό ακόμη πιο ακριβό.

Την τελευταία φορά που η FED δοκίμασε ένα παρόμοιο πληθωριστικό πείραμα το euribor οδηγήθηκε από το 2% το 2003 στο 3,00% το 2006, στο 4,00% το 2007 και τελικά πάνω από το 5% στις αρχές του 2008. Δεν χρειάζεται καν να επαναληφθεί αυτό το σενάριο προκειμένου η Ελλάδα να μην μπορεί να δανειστεί ούτε από τον μηχανισμό στήριξης, αλλά αρκεί μία αύξηση του euribor στο 2,50% με 3,00% στα επόμενα 2,5 χρόνια προκειμένου να συμβεί αυτό.

Δυστυχώς, ακόμη και αν η Ελλάδα καταφέρει να αποφύγει την πρώτη ωρολογιακή βόμβα, μετά την πάροδο των 2,5 χρόνων ενεργοποιείται άλλη μία που βρίσκεται κρυμμένη στο Μνημόνιο, η οποία θα απειλήσει να της δώσει και τη χαριστική βολή. Σύμφωνα με τους όρους του Μνημονίου, μετά την πάροδο τριών ετών από την έναρξη της ισχύος του, τα ποσά που δεν θα έχουν αποπληρωθεί από την ελληνική πλευρά θα χρεώνονται με +4,00% στην τρέχουσα, τότε, τιμή του euribor αντί για +3,00% στα πρώτα τρία χρόνια (δηλαδή μέχρι το Μάιο του 2013).

Αυτό σημαίνει ότι, ακόμη και αν το euribor βρίσκεται στο 2,00% μετά τα μέσα του 2013, η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώνει περισσότερο από 6,00% επιτόκιο προκειμένου να αντλήσει δανεικά κεφάλαια. Και καθώς οι «αγορές» θα γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να δανειστεί με επιτόκια χαμηλότερα του 6% ούτε καν από τον μηχανισμό στήριξης, είναι πάρα πολύ δύσκολο να αναλάβουν να της δανείσουν αυτές φθηνότερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όρος που υπάρχει στο μνημόνιο για αύξηση του κόστους δανεισμού από το +3,00% στο +4,00% επί του euribor μετά την πάροδο τριών ετών από την υπογραφή του αποτελεί μία σιωπηρή ομολογία τόσο του ΔΝΤ όσο και της ΕΚΤ και της Ε.Ε. ότι το τριετές πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα πετύχει και ότι είναι πιθανό να χρειαστεί επιμήκυνσή του, κάτι το οποίο η ελληνική πλευρά έχει συνυπογράψει.

Μετά από όλα τα παραπάνω προστίθενται βαθμοί επιβεβαίωσης στο σενάριο που έχω υποστηρίξει σχετικά με τον πραγματικό στόχο του μηχανισμού στήριξης, ο οποίος δεν φαίνεται να είναι αμιγώς η στήριξη και η εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας, αλλά κυρίως και πρωταρχικώς η δημιουργία του νομικού εκείνου καθεστώτος μέσα από το οποίο θα αλλάξει το δίκαιο που ρυθμίζει το χρέος της Ελλάδας από το ελληνικό στο αγγλικό, θα μεταφερθεί από τις τράπεζες στο ΔΝΤ, την ΕΚΤ και τα κράτη της Ε.Ε. και θα επιβαρυνθεί με εμπράγματες ασφάλειες επί της κρατικής ελληνικής περιουσίας, ενώ μέχρι την υπογραφή του Μνημονίου ήταν πλήρως απαλλαγμένο από αυτές.

Σε αυτήν την περίπτωση, αφού πρώτα ο μηχανισμός του Μνημονίου θα έχει μετατρέψει πλήρως το ελληνικό χρέος σε αυτό που επιθυμούν οι δανειστές της, η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε μίας μορφής ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους της, η οποία ποτέ δεν θα ονομαστεί επίσημα «πτώχευση», και θα παραμείνει σε μία κατάσταση παρατεταμένης οικονομικής αδυναμίας για πολλά χρόνια, με την επιστροφή της στην προ Μνημονίου κατάσταση να μην υπολογίζεται πριν από το 2020 και πιθανώς ούτε πριν από το 2025.

Και έτσι γεννάται το ερώτημα αν η Ελλάδα γνωρίζει το μέλλον που της επιφυλάσσεται εξαιτίας όσων αποδέχτηκε και υπέγραψε στο Μνημόνιο ή αν, μέσα σε μία κατάσταση πανικού στο ζενίθ της κρίσης, εξωθήθηκε σε ένα καταστροφικό λάθος. Και η ελπίδα που απομένει είναι οι Έλληνες ιθύνοντες να γνωρίζουν πολύ καλά τι κάνουν, να έχουν υπολογίσει όλα τα παραπάνω και άλλα σχετικά με τον μηχανισμό στήριξης ρίσκα και να είναι, δικαίως, σίγουροι ότι η εξέλιξη θα είναι θετική και πολύ διαφορετική από αυτήν που μας δείχνουν τα στοιχεία που εξετάζουμε.

Και αν και όλοι θέλουμε να ελπίζουμε για το τελευταίο, η αλήθεια είναι πως μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει ούτε ένα ουσιαστικό στοιχείο που να δείχνει προς αυτήν την κατεύθυνση.


* Xρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής, διευθυντής GSTA/EKTA (info@sta-gr.com)


Έως το 2014, αν δεν αντιδράσουμε, η Ελλάδα παύει να υπάρχει ακόμα και με αυτή την επίπλαστη μορφή «ανεξάρτητου» κράτους που είχαμε συνηθίσει.  Καταδικάζουμε αυτή και τις επόμενες γενιές σε δουλεία υπό το καθεστώς της Εταιριοκρατίας που καταδυναστεύει όλο και περισσότερες χώρες και λαούς, χωρίς ελπίδα ανάκαμψης.

Advertisement
This entry was posted in Economic crisis, Greece, Ελλάδα, Οικονομική κρίση and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

24 Responses to Το Μνημόνιο, η δανειακή σύμβαση και η προδιαγεγραμμένη υποδούλωσή μας στην εταιριοκρατία

  1. Ο/Η papoylis λέει:

    ορέα…..

    ( σκέφτηκα αρχικά κυρα δράκαινα να κάνω εκτενή σχολιασμό για το εξαίρετο αυτό ποστ , αλλά νομίζω δεν χρειάζεται. Μιλάει από μόνο του. Να επισημάνω μόνο τη διαπίστωση ότι ο κατεξοχήν προνομιακός πόλος δυνητικής αντίστασης , η «αριστερά» , παρουσιάζεται αδύναμη , διασπασμένη και ομφαλοσκοπική. )

  2. Παράθεμα: Bluffing ? | The evil witch

  3. Ο/Η KnowDame λέει:

    Καλώς ήρθες Παπούλη και σ’ ευχαριστώ για τα καλά λόγια, αλλά το μόνο που έκανα ήταν να παραθέσω τα αυτονόητα, τα οποία όμως για πολύ κόσμο ακόμα, δυστυχώς δεν είναι αυτονόητα.

    Για την «αριστερά» που λες, ποιά αριστερά; Γιατί υπάρχει η «αριστερά» που έχει βολευτεί στο ρόλο που της επιτρέπει το σύστημα να έχει, ως:

    αριστερούτσικη ελίτ να συμπαρίσταται ή και να εντάσσεται στην “καλή κοινωνία”, διεκδικώντας και κατέχοντας ρόλους στην καλλιτεχνία, τη μουσική, το θέατρο, τη λογοτεχνία και άλλους τομείς και εκδηλώσεις, που φτιασιδώνουν με άλλοθι “προοδευτικότητας” και “ελευθερίας” τον ελληνικό καπιταλισμό

    όπως πολύ εύστοχα περιέγραψε πρόσφατα ο Λιβιεράτος και τώρα φοβάται όπως και όλοι οι υπόλοιποι, ότι θα χάσει τα προνόμιά της και τα τριάκοντα αργύρια τους οι βουλευτές και υπάρχει και η άλλη αριστερά, όπως αυτή που εκφράζουν ανήσυχα πνεύματα όπως πχ. του Radical Desire, ή του Αντισώματα, τόσο εδώ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο και είναι οι μόνες φωνές που δίνουν κάποια ελπίδα καθώς πυκνώνουν και σκεπάζουν τον κενό λόγο της «αριστεράς» που κρατάει αιχμάλωτη την αριστερά όπως την πρωτοδημιούργησε η ιστορία και παρουσιάζουν στην θέση της αυτήν που θέλει η Εταιριοκρατία για να αισθάνεται ασφαλής.

  4. Η Αριστερά είναι νεκρή, η Ελλάδα ψυχορραγεί, έρχεται η σειρά του Κεφαλαίου, και μόνον ένα φάντασμα πλανιέται σε τούτο το νεκροταφείο…

  5. Ο/Η KnowDame λέει:

    Η Αριστερά είναι νεκρή

    Αγαπητέ Κουρελάριε, είσαι όνομα και πράμα! 🙂 Βάλθηκες να αποκαλύψεις και τις ζάρες της φαινομενικής αισιοδοξίας μου.
    Έκανα αναφορά σε μία άλλη “αριστερά” τόσο εδώ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, γιατί πολύ απλά προσπαθώ να καταπραΰνω τον πεσιμισμό μου διαβάζοντας σχόλια σαν αυτό ή αυτό και μερικές φορές μέχρι που πείθομαι ότι ίσως κάτι να γίνει.
    Ψάχνω να βρω σημάδια ολόγυρα στον κόσμο, ότι ίσως έχουμε κάποια ελπίδα ως είδος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τρέφω αυταπάτες για το τι μας περιμένει μέσα στα επόμενα χρόνια. Είμαι πεπεισμένη ότι η δική μας γενιά θα περάσει πολύ δύσκολες στιγμές ότι και να γίνει. Το ζήτημα είναι τι θα γίνει με τις επόμενες γενιές, αν στην καλύτερη των περιπτώσεων υπάρξει θετική στροφή στην πορεία της ανθρωπότητας. Πιστεύω ότι οποιοδήποτε διάδοχο οικονομικό σύστημα και αν προκύψει, αν δεν υπάρξει τρόπος να τεθεί υπό έλεγχο η άπληστη και εγωιστική φύση του ανθρώπου, δεν υπάρχει ελπίδα, στα ίδια σκατά θα καταλήξουμε πάλι. Ελάχιστοι άνθρωποι μπορούν να αντισταθούν στη διαφθορά του χρήματος ή/και της εξουσίας. Ειδικά στην Ελλάδα, κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Ακόμα και όσοι μιλάνε για κινήματα, άμεση δημοκρατία, αλληλεγγύη και αυτοοργάνωση, δείχνουν να υποτιμούν αυτόν τον παράγοντα. Όσο δεν το συνειδητοποιούμε αυτό, δεν υπάρχει ελπίδα με κανένα εναλλακτικό οικονομικό σύστημα. Από την άλλη βλέπω πχ. στο Κίνημα των Ακτημόνων στη Βραζιλία να το έχουν καταλάβει, διαβάζοντας :

    Όσον αφορά το οργανωτικό, το κύριο ενδιαφέρον τους είναι η λειτουργικότητα και όχι η αντιιεραρχία. Παρ’ όλα αυτά έχουν διαρκή εναλλαγή στελεχών και αυτονομία της βάσης, αλλά για άλλους λόγους από τους δικούς μας. Θεωρούν ότι προστατεύουν τα στελέχη τους από τη διαφθορά και τη στοχοποίηση αν υπάρχει εναλλαγή. Επίσης δε συμμετέχουν σε καμιά θεσμική εκλογική διαδικασία, γιατί όσο το δοκίμασαν, είχαν έντονα φαινόμενα διαφθοράς! Η αυτονομία της βάσης εξυπηρετεί τη μη εξάρτηση από τον κεντρικό κορμό της οργάνωσης, οπότε να συνεχιστεί η πάλη και σε πιθανή διάβρωση ή εξάλειψη του κεντρικού μηχανισμού.

    και ελπίζω…

    η Ελλάδα ψυχορραγεί, έρχεται η σειρά του Κεφαλαίου, και μόνον ένα φάντασμα πλανιέται σε τούτο το νεκροταφείο…

    Συμφωνώ για την Ελλάδα. Για το «κεφάλαιο», εννοείς το ελληνικό κεφάλαιο φαντάζομαι. Για το «φάντασμα», ομολογώ ότι δεν κατάλαβα σε τι αναφέρεσαι. Μήπως θα μπορούσες να γίνεις πιο σαφής;

    υγ. Καλώς ήρθες 🙂 και συγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση. Από τη μία είμαι βρέφος ακόμα στο ιστολογείν και από την άλλη έχω πρόβλημα ελεύθερου χρόνου κατά διαστήματα

  6. Δεν βάλθηκα να αποδείξω απολύτως τίποτα…

    Η άλλη «αριστερά» απλά δεν υπάρχει κι ούτε πρόκειται ποτέ να υπάρξει. Κι η «προηγούμενη» αριστερά, Αριστερά του κεφαλαίου ήταν – κι όπως έχει ψευδαισθήσεις γι’ αυτό τι να είπω;

    Τα σχόλια ενδιαφέροντα, πλην όμως κινούνται κι αυτά στο, γνωστό-γνωστότατο στην πατρίδα μας, μοτίβο της διαπιστωσιολογίας και της περιπτωσιολογίας.

    Σημάδια ενός άλλου κόσμου μπορούμε να δούμε παντού. Και στην ιστορία να καταφύγουμε παντού μπορούμε να βρούμε ό,τι τραβάει η ψυχούλα μας. Αρκεί; Όχι ότι δεν υπάρχουν προσπάθειες, απόπειρες ή ό,τι άλλο. Κάθε άλλο. Αλλά αυτές θα πρέπει να ξεπηδήσουν παντού, και προς συγκεκριμένη κατεύθυνση.

    Αντί να μιλάμε για «άπληση και εγωιστική φύση του ανθρώπου», γιατί δεν μιλάμε για ένα σύστημα που κατάφερε να παρουσιάσει ως «φύση» αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου; Διότι αν ασχολούμαστε με «φυσικά φαινόμενα», δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχούμε για τα κοινωνικά. Έχουμε ήδη ξοφλήσει.

    Στην Ελλάδα δεν πρόκειται να συμβεί απολύτως τίποτα (ποτέ μη λες ποτέ, βέβαια, αλλά αυτή η πολιτική μου άποψη, και μακάρι να αποδειχτεί σκάρτη).

    Βραζιλία, Μεξικό κ.ο.κ. Εκεί κάτι έχει απομείνει από «κοινωνία». Εδώ είναι άγνωστη λέξη. «Κοινωνία» είναι ο κ…ς του καθενός.

    Και όχι, δεν εννοώ το ελληνικό κεφάλαιο. Εννοώ το «άλλο», το μεγάλο. Ο κόσμος που ξέραμε καταρρέει. Κι αυτό δεν θα γίνει με ένα στιγμιαίο «παφ!» Θα πάρει δεκαετίες. Δύσκολες δεκαετίες – σ’ αυτό συμφωνούμε. Το θέμα είναι να καταφέρουμε να μην είναι βάρβαρες οι δεκαετίες που θα ακολουθήσουν τις δύσκολες.

    Το «φάντασμα»; Το γνωστό φάντασμα του Κομμουνιστικού Μανιφέστου.

    ΥΓ. Καλώς σας βρήκα. Κανένα πρόβλημα – με την απάντηση. Δεν είναι κι ο συνεπέστερος των ανθρώπων. Όλοι βρέφη είμαστε. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.
    Την καλημέρα μου και καλή ψήφο 😉

  7. Λαθάκια: «όπως έχει ψευδαισθήσεις» = όποιος έχει

    «Δεν είναι κι ο συνεπέστερος» = Δεν είμαι

    Ξαναδιαβάζουμε πριν δημοσιεύσουμε (εκατό φορές!)

  8. Ο/Η KnowDame λέει:

    Αγαπητέ Κουρελάριε,

    Τα «φυσικά» φαινόμενα δεν μας προέκυψαν τα τελευταία 200-300 χρόνια επί καπιταλισμού. Ήταν παρόντα από την αυγή της ύπαρξής μας. Δεν είναι ανεξάρτητα τα κοινωνικά από τα «φυσικά» φαινόμενα. Καλό το ερώτημα «Ποιος μιλάει και από ποια θέση», αλλά δεν δίνει όλες τις απαντήσεις. Μήπως πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι δεν αλλάζει κάτι αν κάποιος γεννηθεί σε άλλη θέση; Από άποψη εξέλιξης, οι περισσότεροι είμαστε απόγονοι των πιο επιθετικών και εγωιστών του είδους μας. Οι ανιδιοτελείς και οι λιγότεροι επιθετικοί πεθαίνουν νωρίς και συνήθως δεν αφήνουν απογόνους

    Καλό το πισωγύρισμα στην ιστορία και δίνει πολύτιμα μαθήματα, αλλά ο χρόνος μας τελειώνει. Σαν τον καρκίνο έχουμε μολύνει και διαβρώσει όλο τον πλανήτη και τώρα είμαστε λίγο πριν από το στάδιο να αρχίσουμε να τρώμε τις δικές μας σάρκες. Μέσα στις επόμενες 2-5 δεκαετίες πρέπει να βρούμε λύση για τον απλούστατο λόγο ότι τους καταναλώσαμε τους πόρους του πλανήτη. Η εποχή που βρισκόμαστε, δε μοιάζει με καμία προηγούμενη ακριβώς γι’ αυτό το λόγο. Οι ελίτ προφανώς αποφασίσανε ότι με τη μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού και τον απόλυτο έλεγχό του, θα λυθεί το πρόβλημα.
    Εμείς τι λέμε; Φτάνει μόνο να αναζητάμε ένα διαφορετικό οικονομικό σύστημα, ή πρέπει να σταθούμε απέναντι στον καθρέφτη και να δούμε τι είμαστε πραγματικά; Αν δεν δούμε ποια είναι τα αρνητικά και ποια τα θετικά στοιχεία μας και ποιοι είναι οι παράγοντες που αποδυναμώνουν τα αρνητικά και ενισχύουν τα θετικά, πως μπορούμε να προσδοκούμε ότι θα έχουμε οποιοδήποτε μέλλον;

  9. Παράθεμα: ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο… εχθρός λαός | Σχολιαστές Χωρίς Σύνορα

  10. Παράθεμα: Σ.τ.Ε.: Αντισυνταγματικός ο… εχθρός λαός | Σχολιαστές Χωρίς Σύνορα

  11. Ο/Η KnowDame λέει:

    Πολύ καλό άρθρο, που εξετάζει τις παραβιάσεις τους Συντάγματος από το Μνημόνιο και τη Δανειακή Σύμβαση. Επίσης κάνει σύντομη αναφορά στο τι προβλέπει το διεθνές δίκαιο σε αυτές τις περιπτώσεις
    Το «παρασύνταγμα» του μνημονίου και ο άλλος δρόμος, του Γ. Κατρούγκαλου

    […] Από πλευράς διεθνούς δικαίου, σε παρόμοιες καταστάσεις ανάγκης, υπάρχει απάντηση. Έτσι την είχε διατυπώσει ενώπιον του Μόνιμου Διεθνούς Δικαστηρίου το 1938, μετά την πτώχευση του 1934, ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Κράτους: «Όταν τα κράτη βαρύνονται με υποχρεώσεις έναντι των οφειλετών τους, τις οποίες δεν μπορούν να εκπληρώσουν παράλληλα με τις υποχρεώσεις τους έναντι του λαού τους, είναι υποχρεωμένα να ικανοποιήσουν κατά προτεραιότητα τις βασικές κοινωνικές ανάγκες, έστω και με βλάβη των πιστωτών». Ανάλογη είναι και η θέση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου των ΗΕ: “το πρώτο καθήκον (του κράτους) είναι απέναντι στον εαυτό του. Η επιβίωση του αποτελεί πρωταρχικό στόχο. Τα έσοδα του ορθά αφιερώνονται στον σκοπό αυτό”. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για εφαρμογή της γνωστής αρχής salus populi suprema lex est, που διατρέχει όλους τους δικαιικούς κλάδους.
    Η περίπτωση της επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους της Αργεντινής εντάσσεται σε αυτό το νομικο-πολιτικό πλαίσιο. Μετά από μια απέλπιδα προσπάθεια να ικανοποιήσει τους δανειστές της και στη συνέχεια της πλήρους αποτυχίας των σχετικών προγραμμάτων του ΔΝΤ, εκδόθηκε η πράξη 25.561 της 6ης Ιανουαρίου 2002 που κήρυξε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης στην κοινωνική, οικονομική, διοικητική, οικονομική και συναλλαγματική πολιτική». Στη συνέχεια, με το Διάταγμα 256/2002 της 6ης Φεβρουαρίου του 2002 ανεστάλη η πληρωμή του εξωτερικού χρέους, με σκοπό την επαναδιαπράγματευση και την επαναδιάρθρωση του. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά διαγράφηκαν τα δύο τρίτα του αργεντινού χρέους.
    Παρά την κριτική που ασκήθηκε εναντίον τους από μεγάλο τμήμα της αμερικανικής θεωρίας, οι εν λόγω πράξεις κρίθηκαν σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο από εθνικά και διεθνή δικαστήρια. Για παράδειγμα, το Διεθνές Κέντρο για την Διευθέτηση Επενδυτικών Διαφορών (International Centre for Settlement of Investment Disputes –ICSID-) το οποίο αποτελεί διαιτητικό/δικαιοδοτικό όργανο της Παγκόσμιας Τράπεζας, σε απόφαση του της 3ης Οκτωβρίου 2006 επί της υπόθεσης LG&E Energy Corp κατά της Δημοκρατίας της Αργεντινής δέχθηκε ότι η τελευταία μπορούσε να επικαλεστεί κατάσταση ανάγκης για την περίοδο 2001 έως 2003 ως λόγο καταγγελίας σχετικής διμερούς συνθήκης με τις ΗΠΑ.
    Το ιταλικό ακυρωτικό έκρινε, επίσης, ότι η εν λόγω πράξη αποτελούσε άσκηση κυριαρχικής αρμοδιότητας και ότι τα συμφέροντα της οργανωμένης από το κράτος κοινότητας έχουν απόλυτο προβάδισμα έναντι αντίθετων συμφερόντων, πράγμα που αποκλείει τον νομικό τους έλεγχο από αλλοδαπά δικαστήρια, ως acta iure imperii. Και το γερμανικό ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαστήριο θεώρησε ότι δεν υφίσταται υποχρέωση του γερμανικού κράτους για προστασία δικαιωμάτων πολιτών του (Schutzpflicht) που πλήττονταν από την εν λόγω πράξη.

  12. Ο/Η KnowDame λέει:

    Πριν καν κλείσει ένας χρόνος, τα «μέτρα» αυξήθηκαν κατά 27,5 δις

    Ερχονται νέες περικοπές (δις)
    Μέτρα-σοκ 27,5 δισ. ευρώ ετοιμάζει η κυβέρνηση, ανεβάζοντας το συνολικό βάρος της εξαετίας 2010-2015 στα 50,5 δισ. ευρώ, εκτός από τα 50 δισ. ευρώ που προσδοκούν από αποκρατικοποιήσεις και δημόσια περιουσία.

    Τα μέτρα, που διερευνούν -σύμφωνα με πληροφορίες- οι επιτελείς της οδού Νίκης ενόψει των τροϊκανών, αφορούν:

    1 Περικοπή ή ολική κατάργηση 980 φοροαπαλλαγών (ιατρικά, ενοίκια, ασφάλιστρα, δίδακτρα κ.λπ.) προσδοκώντας έσοδα από 3 δισ. έως 5 δισ. ευρώ. Είναι βέβαιο ότι θα εξαιρεθεί η κάλυψη του αφορολογήτου 12.000 ευρώ με αποδείξεις. Οι απαλλαγές που θα περισωθούν θα χορηγηθούν με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το οικονομικό επιτελείο έχει προσδιορίσει στα 60.000 με 70.000 ευρώ το όριο μέχρι του οποίου θα χορηγούνται.

    2 Τρίτη κατά σειρά επιλεκτική μείωση αποδοχών όσων εργάζονται στις ΔΕΚΟ, με προτεραιότητα στα στελέχη, αλλά και σε επιδόματα και πρόσθετες αμοιβές του υπόλοιπου προσωπικού. Δεν είναι τυχαίο ότι η μισθολογική πολιτική περνάει σε Διυπουργική Επιτροπή με το νομοσχέδιο του ΤΠΚΔ. Θα συνδυαστεί με μείωση επενδύσεων, αύξηση τιμολογίων και μείωση λειτουργικών δαπανών. Το συνολικό κονδύλι εξοικονόμησης κυμαίνεται πάνω από 1 δισ. ευρώ, από 800 εκατ. αρχικά.

    3 Δραστική μείωση αποδοχών στο Δημόσιο μέσω ενιαίου μισθολογίου, που θα εφαρμοστεί κανονικά από 1.7.2011, με στόχο την εξοικονόμηση τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.

    4 Περικοπή κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων και χορήγηση βάσει εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.

    5 Διεύρυνση φορολογικής βάσης ΦΠΑ, εισάγοντας στον ανώτατο συντελεστή 23% σχεδόν το σύνολο των προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ προβλέπεται και ένταξη νέων στο καθεστώς ΦΠΑ.

    6 Επίσπευση προγράμματος καταργήσεων και συγχωνεύσεων φορέων και οργανισμών, σε συνδυασμό με συρρίκνωση Δημοσίου. Ο «Καλλικράτης» επεκτείνεται εκτός των δήμων σε σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, στρατόπεδα, αστυνομικά τμήματα, εφορίες, τελωνεία κ.λπ. Οι πλέον των 4.000 φορέων θα μειωθούν δραστικά και όσοι απομείνουν θα δουν δραστική περικοπή δαπανών.

    7 Διεύρυνση κανόνα προσλήψεων από 1/5 σε 1/7 ή ακόμα και 1/10. Μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και «πάγωμα» προσλήψεων, καθώς αρκετοί δημόσιοι υπάλληλοι θα μετακινηθούν λόγω κατάργησης ή συγχώνευσης φορέων και υπηρεσιών.

    8 Κληρονομιές και κυρίως «ορφανοί» τραπεζικοί λογαριασμοί είναι ένα από τα τελευταία εντυπωσιακά χαρτιά του οικονομικού επιτελείου, το οποίο υπολογίζει στα 4 δισ. ευρώ το συνολικό όφελος.

    9 Στοχοποίηση οφειλετών του Δημοσίου με επίκεντρο όσους έχουν οικονομική δυνατότητα πληρωμής ληξιπρόθεσμων και βεβαιωμένων οφειλών.

    10 Κατάργηση περίπου 400 φόρων υπέρ τρίτων που βαρύνουν τις επιχειρήσεις, αλλά αποτελούν έσοδο για κάποιους φορείς ή ασφαλιστικά ταμεία, ως μέτρο ανάπτυξης.

  13. Ο/Η KnowDame λέει:

    Το αποκαλυπτικό δεκασέλιδο του «Δεύτερου Μνημονίου»

    «Δύο μεγάλες αποκρατικοποιήσεις» προσεχώς, προνομιούχες μετοχές για τις τράπεζες που θα ενισχυθούν κεφαλαιακά μετά το «κούρεμα», φορολογικό, μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια, απολύσεις στο Δημόσιο, επικουρικές.

    Ένα δεκασέλιδο πυκνογραμμένο κείμενο παρέδωσε στους «εμπλεκόμενους» με τη νέα δανειακή σύμβαση υπουργούς ο Λουκάς Παπαδήμος μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου….

    Το 10σέλιδο του Δεύτερου Μνημονίου [pdf]

  14. Ο/Η KnowDame λέει:

    Το δεύτερο Μνημόνιο στα ελληνικά και στα αγγλικά, με επιπλέον κάποιες σελίδες από τα παραρτήματα [pdf]

    Περιληπτικά:

    Μειώσεις στις συντάξεις

    * Νόμος πλαίσιο για τα επικουρικά ταμεία με στόχο τη μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης κατά 0,4% του ΑΕΠ (600 εκ. ευρώ μείωση). Το μέτρο εξειδικεύεται σε μειώσεις 15% των κυρίων ταμείων ασφάλισης ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τράπεζες και 7% μειώσεις στο ΝΑΤ.

    * Επανεξέταση στα τέλη Ιουνίου των ταμείων που έχουν περιοδικές εφάπαξ καταβολές.

    * Σύστημα συλλογής ασφαλιστικών εισφορών. Αναθεώρηση της μεθόδου συλλογής εισφορών. Ολοκλήρωση προγράμματος έως Σεπτέμβριο 2012. Από το Μάρτιο 2012 ενοποίηση είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και φόρων και ενοποίηση ελέγχου καταβολής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

    Μείωση βασικού μισθού

    * Μείωση του κατά 22% σε όλα τα επίπεδα.

    * Πάγωμα του κατώτατου στα επίπεδα που θα διαμορφωθούν μετά τη μείωση έως το πέρας της προγραμματικής περιόδου.

    * Επιπρόσθετη μείωση κατά 10% για τους νέους (έως 25 ετών).

    Ψαλίδι στα επιδόματα

    Μέτρα για διακοπές προγραμμάτων και εισοδηματικό όριο για την παροχή επιδομάτων με στόχο την εξοικονόμηση ποσού ύψους 1,5% του ΑΕΠ, για την περίοδο ισχύος του προγράμματος (2013-2015).

    Σαρωτικές ανατροπές στα εργασιακά

    * Μέγιστη διάρκεια συλλογικών συμβάσεων τρία χρόνια.

    * Οι ισχύουσες συμβάσεις λήγουν ένα χρόνο μετά τη νομοθέτηση του προγράμματος.

    * Μετενέργεια: μείωση του χρόνου της από έξι μήνες σε τρεις.

    * Στο βαθμό που δεν υπάρξει νέα συλλογική σύμβαση εντός τριών μηνών ως βάση θεωρείται ο βασικός μισθός της ΕΓΣΣΕ.

    * Διατηρούνται γενικά επιδόματα όπως: θέσης, παιδιών, εκπαίδευσης, επικινδυνότητας. Αυτά διατηρούνται έως τη σύναψη νέας συμφωνίας (συλλογικής ή ατομικής).

    * Κατάργηση μονιμότητας σε όλες τις εταιρίες (ΔΕΚΟ, τράπεζες).

    * Πάγωμα ωριμάνσεων μέχρις ότου η ανεργία μειωθεί κάτω από 10%.

    * Κατάργηση μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία. Στη διαιτησία μπαίνουν μόνο οι βασικοί μισθοί. Λαμβάνονται υπόψη η οικονομική κατάσταση της εταιρίας.

    Απολύσεις και άρση μονιμότητας στο Δημόσιο

    * Επανεξέταση όλων των ειδικών μισθολογίων με στόχο εξοικονόμηση ποσού 0,2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.

    * Επανεξέταση μισθολογικών κλιμακίων.

    * Μείωση αριθμού δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 2011-2015.

    * Διατήρηση προσλήψεων 1:5.

    * Εργασιακή εφεδρεία.

    * Μείωση συμβασιούχων.

    * Περιορισμός εισαγωγών σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές και γενικά σε σχολές που εξασφαλίζουν αυτόματη πρόσληψη στο δημόσιο.

  15. Ο/Η KnowDame λέει:

    Το τι αλλαγές θα φέρει το νέο μνημόνιο στα εργασιακά, το εξηγεί πολύ καλά ο Δελαστίκ στο προχθεσινό του άρθρο Εφιάλτης το τέλος των συμβάσεων

    Μισθοί 400-500 ευρώ για την πλειονότητα των εργαζομένων, με κόστος ζωής υψηλότερο από πριν. Το είχα πει πριν ενάμισυ χρόνο. Δούλοι θα είναι, αυτή και όλες οι επόμενες γενιές. Αυτές τις μέρες μπαίνουν τα τελευταία καρφιά στο φέρετρο της Ελλάδας και του λαού της.

  16. Ο/Η KnowDame λέει:

    Καλησπέρα σας! [έστω και καθυστερημένα] 🙂

  17. Ο/Η KnowDame λέει:

    Από τον ιστότοπο της Βουλής http://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Anazitisi-Nomothetikou-Ergou?law_id=d9259d98-e056-443e-8cc8-761522dc6f88

    το σύνολο των κειμένων του Μνημονίου 2 με την επισήμανση «Το φωτοτυπημένο σ/ν ή π/ν
    δεν αποτελεί το τελικό κείμενο διότι εκκρεμούν ορθογραφικές και συντακτικές διορθώσεις»

    Click to access e-daneio-pap.pdf

    από όπου αντιγράφω το πρώτο άρθρο:

    Έγκριση των Σχεδίων Συμβάσεων Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ε.Τ.Χ.Σ.), της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Τράπεζας της Ελλάδος, του Σχεδίου του Μνημονίου Συνεννόησης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Τράπεζας της Ελλάδος και άλλες επείγουσες διατάξεις για τη μείωση του δημοσίου χρέους και τη διάσωση της εθνικής οικονομίας

    Άρθρο 1
    Έγκριση των Σχεδίων Συμβάσεων Χρηματοδοτικής
    Διευκόλυνσης, του Σχεδίου του Μνημονίου
    Συνεννόησης και παροχή εξουσιοδοτήσεων
    για την υπογραφή τους
    1. Εγκρίνονται τα ακόλουθα Σχέδια Συμβάσεων Χρη-
    ματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Τα-
    μείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ε.Τ.Χ.Σ.), της
    Ελληνικής Δημοκρατίας και της Τράπεζας της Ελλάδος
    (ΤτΕ), όπως τα Σχέδια αυτά με τα συνημμένα παραρτή-
    ματά τους στην αγγλική γλώσσα, ως επίσημη γλώσσα
    των κειμένων αυτών, και σε μετάφρασή τους στην ελλη-
    νική γλώσσα προσαρτώνται στον παρόντα νόμο:
    α) Το Σχέδιο Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης
    μεταξύ του Ε.Τ.Χ.Σ., της Ελληνικής Δημοκρατίας και της
    ΤτΕ, με τίτλο «Σύμβαση Διευκόλυνσης Διαχείρισης Υπο-
    χρεώσεων ΣΙΤ» (“PSI LM Facility Agreement”), μαζί με τα
    επτά (7) παραρτήματά της, για την παροχή χρηματοδοτι-
    κής ενίσχυσης μέχρι του συνολικού ποσού των τριάντα
    δισεκατομμυρίων (30.000.000.000) ευρώ, με σκοπό να
    χρηματοδοτηθεί μέρος της εθελοντικής ανταλλαγής ο-
    μολόγων της Ελλάδας με επενδυτές του ιδιωτικού το-
    μέα, κατ’ εφαρμογή της δήλωσης της Συνόδου Κορυφής
    των κρατών – μελών της Ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρί-
    ου 2011, όπως ειδικότερα ορίζεται στο Σχέδιο της Σύμ-
    βασης (Παράρτημα I).
    β) Το Σχέδιο Σύμβασης Συγχρηματοδότησης μεταξύ
    της Ελληνικής Δημοκρατίας ως επωφελούμενου κράτους –
    μέλους, της ΤτΕ, του Ε.Τ.Χ.Σ., και της Wilmington Trust
    (London) Limited, με τίτλο «Σύμβαση Συγχρηματοδότη-
    σης» (“Co–Financing Agreement”), με τα τρία (3) παραρτή-
    ματά της, με σκοπό να καθοριστούν για την εκτέλεση της
    Σύμβασης της περίπτωσης α΄, το οφειλόμενο ποσό, οι
    πληρωμές και οι υποχρεώσεις, καθώς και ο τρόπος πλη-
    ρωμής μέσω κοινού φορέα πληρωμής, όπως ειδικότερα
    ορίζεται στο Σχέδιο της Σύμβασης (Παράρτημα ΙΙ).
    γ) Το Σχέδιο Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης
    μεταξύ του Ε.Τ.Χ.Σ., της Ελληνικής Δημοκρατίας και της
    ΤτΕ, με τίτλο «Συμφωνία Διευκόλυνσης Πιστωτικής Ενί-
    σχυσης της ΕΚΤ» (“ECB Credit Enhancement Facility
    Agreement”), μαζί με τα έξι (6) παραρτήματά της, για την
    παροχή χρηματοδοτικής ενίσχυσης, μέχρι του συνολι-
    κού ποσού των τριάντα πέντε δισεκατομμυρίων
    (35.000.000.000) ευρώ, με σκοπό να παρασχεθεί στην
    Ελληνική Δημοκρατία η δυνατότητα να χρηματοδοτήσει
    την ενδεχόμενη επαναγορά τίτλων της που έχουν παρα-
    σχεθεί ως ενέχυρο στο Ευρωσύστημα, με τίτλους του
    Ε.Τ.Χ.Σ., όπως ειδικότερα ορίζεται στο Σχέδιο της Σύμ-
    βασης (Παράρτημα IIΙ).
    δ) Το Σχέδιο Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης
    μεταξύ του Ε.Τ.Χ.Σ., της Ελληνικής Δημοκρατίας και της
    ΤτΕ με τίτλο «Διευκόλυνση αποπληρωμής Τόκων Ομο-
    λόγων» (“Bond Interest Facility”) μαζί με τα έξι (6) παραρ-
    τήματά της, σχετικά με την παροχή χρηματοδοτικής ενί-
    σχυσης μέχρι του συνολικού ποσού των πέντε δισεκα-
    τομμυρίων επτακοσίων εκατομμυρίων (5.700.000.000)
    ευρώ, με σκοπό την εξυπηρέτηση των δεδουλευμένων
    τόκων ομολόγων πριν την ανταλλαγή, όπως ειδικότερα
    ορίζεται στο Σχέδιο της Σύμβασης (Παράρτημα ΙV).
    2. Εγκρίνονται τα Σχέδια:
    α) Του Μνημονίου Συνεννόησης (Memorandum Of
    Understanding) μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, της
    Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Τράπεζας της Ελλάδος,
    το οποίο αποτελείται από: αα) το Μνημόνιο Οικονομικής
    και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής (Memorandum of
    Economic and Financial Policies), ββ) το Μνημόνιο Συνεν-
    νόησης στις Συγκεκριμένες Προϋποθέσεις Οικονομικής
    Πολιτικής (Memorandum of Understanding on Specific
    Economic Policy conditionality) και γγ) το Τεχνικό Μνημό-
    νιο Συνεννόησης (Technical Memorandum of Understanding)
    με τα παραρτήματα και τους πίνακες που το συνοδεύουν
    στην αγγλική ως επίσημη γλώσσα, και σε μετάφρασή του
    στην ελληνική γλώσσα, όπως το Σχέδιο του Μνημονίου
    προσαρτάται στον παρόντα νόμο (Παράρτημα V).
    β) Των Επιστολών Πρόθεσης (Letters of Intent) του
    Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών, καθώς
    και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος προς: αα)
    τον Πρόεδρο των κρατών – μελών της Ευρωζώνης, τον
    αρμόδιο Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις
    Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις και το Ευρώ,
    και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η
    οποία θα συνοδεύεται από το Μνημόνιο Συνεννόησης ό-
    πως εγκρίνεται σύμφωνα με την προηγούμενη περίπτω-
    ση α΄ και ββ) το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η ο-
    ποία θα συνοδεύεται από το Μνημόνιο Οικονομικής και
    Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής και το Τεχνικό Μνημόνιο
    Συνεννόησης, όπως εγκρίνονται σύμφωνα με την προη-
    γούμενη περίπτωση α΄, των οποίων τα Σχέδια στην αγ-
    γλική ως επίσημη γλώσσα και σε μετάφρασή τους στην
    ελληνική γλώσσα, προσαρτώνται στον παρόντα νόμο
    (Παράρτημα VI).
    3. α) Παρέχεται στον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό
    Οικονομικών η εξουσιοδότηση να εκπροσωπήσουν την
    Ελληνική Δημοκρατία και να υπογράψουν τα εγκεκριμέ-
    να, σύμφωνα με την περίπτωση β΄ της παραγράφου 2,
    Σχέδια των Επιστολών Πρόθεσης με το συνημμένο σε
    αυτές, εγκεκριμένο σύμφωνα με την περίπτωση α΄ της
    παραγράφου 2, Σχέδιο του Μνημονίου Συνεννόησης.
    β) Παρέχεται στον Υπουργό Οικονομικών η εξουσιο-
    δότηση να εκπροσωπήσει την Ελληνική Δημοκρατία και
    να υπογράψει τα εγκεκριμένα, σύμφωνα με την παρά-
    γραφο 1, Σχέδια των Συμβάσεων, καθώς και των παραρ-
    τημάτων τους όπου προβλέπεται.
    γ) Παρέχεται στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλά-
    δος η εξουσιοδότηση να εκπροσωπεί την Τράπεζα της
    Ελλάδος και να υπογράφει τα εγκεκριμένα σύμφωνα με
    την παράγραφο 1 Σχέδια των Συμβάσεων και τα εγκεκρι-
    μένα, σύμφωνα με την περίπτωση β΄ της παραγράφου 2,
    Σχέδια των Επιστολών Πρόθεσης, με το συνημμένο σε
    αυτές Μνημόνιο Συνεννόησης, καθώς και τις ανά τρίμη-
    νο αναθεωρήσεις του Μνημονίου Συνεννόησης με τις α-
    ντίστοιχες Επιστολές Πρόθεσης.
    δ) Παρέχεται στον Υπουργό Οικονομικών η εξουσιο-
    δότηση να εκπροσωπεί την Ελληνική Δημοκρατία και να
    υπογράφει τις ανά τρίμηνο αναθεωρήσεις του Μνημονί-
    ου Συνεννόησης της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 2,
    με τις αντίστοιχες Επιστολές Πρόθεσης προς τον Πρόε-
    δρο των κρατών – μελών της Ευρωζώνης, τον αρμόδιο Α-
    ντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Οικονομι-
    κές και Νομισματικές Υποθέσεις και το Ευρώ, τον Πρόε-
    δρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το Διεθνές
    Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
    Στις ως άνω παρεχόμενες εξουσιοδοτήσεις περιλαμ-
    βάνεται και η υπογραφή των Σχεδίων των Συμβάσεων
    της παραγράφου 1 και των Σχεδίων του Μνημονίου Συ-
    νεννόησης της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 2, με τις
    τυχόν αναγκαίες τροποποιήσεις για την αποκατάσταση
    λαθών ή τη διευκρίνιση ασαφειών των Σχεδίων.
    4. Παρέχεται στον Υπουργό Οικονομικών η εξουσιοδό-
    τηση να εκπροσωπεί την Ελληνική Δημοκρατία και να υ-
    πογράψει Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης με το
    Ε.Τ.Χ.Σ. και την Τράπεζα της Ελλάδος, με την οποία θα
    παρέχεται χρηματοδοτική ενίσχυση από το Ε.Τ.Χ.Σ.,
    προς το σκοπό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών
    στην Ελλάδα.
    5. Η ισχύς των Συμβάσεων των παραγράφων 1 και 4
    αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής τους από όλα τα
    συμβαλλόμενα μέρη, σύμφωνα με τους όρους και τις
    προϋποθέσεις που ειδικότερα καθορίζονται σε αυτές.
    Με μέριμνα του Υπουργού Οικονομικών, οι Συμβάσεις
    των παραγράφων 1 και 4, το Μνημόνιο Συνεννόησης της
    περίπτωσης α΄ της παραγράφου 2, οι ανά τρίμηνο ανα-
    θεωρήσεις του Μνημονίου Συνεννόησης και οι Επιστο-
    λές Πρόθεσης της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 2,
    καθώς και της προηγούμενης παραγράφου, μετά την υ-
    πογραφή τους από όλα τα προβλεπόμενα μέρη, διαβιβά-
    ζονται στη Βουλή για ενημέρωση.
    6. Οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο κεφάλαιο Ε΄
    «Διαρθρωτικές Μεταρρυθμίσεις», παράγραφοι 28 και 29
    του Μνημονίου Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πο-
    λιτικής και στο Κεφάλαιο 4 «Διαρθρωτικές Μεταρρυθμί-
    σεις για την Ενίσχυση της Ανάπτυξης» παράγραφος 4.1:
    «Διασφάλιση της ταχείας προσαρμογής της αγοράς ερ-
    γασίας και ενίσχυση των θεσμών της αγοράς εργασίας»
    του Μνημονίου Συνεννόησης στις Συγκεκριμένες Προϋ-
    ποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής, τα σχέδια των οποίων
    εγκρίνονται κατά την παράγραφο 2 και προσαρτώνται ως
    παράρτημα V στον παρόντα νόμο, συνιστούν πλήρεις κα-
    νόνες δικαίου άμεσης εφαρμογής. Με αποφάσεις του Υ-
    πουργικού Συμβουλίου ρυθμίζεται κάθε αναγκαίο ζήτημα
    για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου.

    και η συνέχεια

    Click to access e-daneio-1.pdf

    Click to access e-daneio-2.pdf

    Click to access e-daneio-3.pdf

    Click to access e-daneio-4.pdf

    Click to access e-daneio-5.pdf

    Click to access e-daneio-6.pdf

    Click to access e-daneio-7.pdf

    Click to access e-daneio-8.pdf

  18. Ο/Η χρηχα λέει:

    Ωχ αμάν και αχ και βαχ….

    καλημέρα σας κυρία μου….τι άλλο όμως να πω για όλα αυτά τα παραπάνω;

  19. Ο/Η KnowDame λέει:

    Καλημέρα Χρήστο! 🙂

    Τα «αμάν και τα αχ, βαχ» δε βοηθάνε. Είναι δεδομένα τα ζόρια που πρόκεται να περάσουμε, τόσο εμείς, όσο και η ανθρωπότητα στο σύνολό της. Γι’ αυτό ας προχωρήσουμε στο δρόμο του ο καθένας μας, προς τα μέσα μας, προσπαθώντας να απαλλαγούμε από τον εαυτό μας και ας είμαστε χαρούμενοι για ό,τι μας φέρνει αυτός ο δρόμος. Είμαστε μόλις στην αρχή, ο δρόμος θα είναι μακρύς… Στην πορεία αν βρούμε «καλή» παρέα, θα είμαστε ακόμα πιο χαρούμενοι αν μοιραζόμαστε τη χαρά μας

    υγ.1 «καλή» = αντίστοιχης στάσης
    υγ. 2 Το ποστ και τα περισσότερα σχόλια τα είχα γράψει αρκετό καιρό πριν. Από τότε έχω αλλάξει πολύ. Δεν αναιρώ τίποτα από τις ρεαλιστικές διαπιστώσεις που είχα κάνει, αλλά δεν με πιέζει η θλίψη και η οργή πλέον. Κατά κάποιο περίεργο τρόπο είμαι αισιόδοξη για το μέλλον της ανθρωπότητας. Μπορεί βέβαια να αποδειχτούν φρούδες ελπίδες. Προσδοκούμε το καλύτερο, χωρίς να περιμένουμε τίποτα 🙂

  20. Προσδοκούμε το καλύτερο, χωρίς να περιμένουμε τίποτα 🙂

    Έξοχον! Πολύ καλημέρα σας!

  21. Ο/Η tolmima λέει:

    Reblogged this on tolmima.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s